Krčma – informačný poklad

Študenti druhého ročníka žurnalistiky mali v utorok 21. marca na výuke predmetu Metodiky žurnalistiky zaujímavú návštevu. O tom, ako pracovať s verejnými registrami, im prišla porozprávať redaktorka týždenníka Plus 7 dní Juliana Bieliková.

„Ako by ste postupovali, keby ste potrebovali získať informácie o tom, že niektorý z našich politikov alebo podnikateľov vlastní nehnuteľnosti povedzme v Chorvátsku?“ Touto otázkou sa začala prednáška na tému verejné registre. Ale nehovorilo sa na nej iba o tom, čo sa dá nájsť vo verejných registroch, ale aj o všetkých možných relevantných zdrojoch informácií.

Študenti sa dozvedeli, že aj taká dnes už celkom bežná vec ako je sociálna sieť, môže byť zdrojom cenných informácií, pretože veľa užívateľov má svoj profil verejne prístupný aj s fotografiami. Taktiež rôzne registre, či už obchodný alebo živnostenský, ale aj menej známy centrálny register zmlúv, môžu byť pre žurnalistu užitočné.

Juliana Bieliková hovorila o svojich skúsenostiach a podotkla, že slovenské katastre sú ešte relatívne priateľské. „V zahraničí vás k informáciám väčšinou len tak ľahko nepustia,“ konštatovala.  „Novinár by ale mal poznať svoje práva a nedať sa len tak odbiť,“ – aj takúto praktickú radu dala J. Bieliková budúcim novinárom.

Veľmi užitočným zdrojom informácií sú, podľa jej slov, aj miestni obyvatelia, ktorí toho vedia a povedia viac, než by sa mohlo zdať na prvý pohľad. A praktickú radu okorenila výzvou: „Treba navštíviť krčmu, obchod, dať sa s nimi do reči, vypytovať sa a – dozviete sa.“ Študenti túto jej prednášku z praxe ocenili, o čom svedčil aj záverečný potlesk.

Text a foto: Veronika Bullová

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply