Gréci sú na históriu hrdí: Každé dieťa už v predškolskom veku vie, čo jeho predkovia dosiahli v minulosti

Spolu s pribúdajúcou migráciou a častým stretom odlišných kultúr vznikajú aj rôzne reakcie na iné národy. Na sociálnych sieťach je priveľa názorov a žiaľ, zväčša prevládajú tie negatívne. Oslovili sme preto gréckeho študenta medicíny, ktorý na Slovensku býva už tretí rok, aby sme zistili, aký názor má pre zmenu cudzinec na nás.

Prečo ste si pre štúdium zvolili práve Slovensko?

Študovať zubné lekárstvo je v Grécku takmer nemožné. Každý rok do tohto odboru príjmu iba sto študentov a počet záujemcov dosahuje až stotisíc. Preto je voľba štúdia v zahraničí pre niekoho, kto sa chce stať zubárom, viac ako prijateľná. Okrem toho, Slovensko je súčasťou Európskej únie a úroveň univerzít je tu v porovnaní s inými krajinami relatívne vysoká. Bratislava leží v centre Európy, čo ponúka veľa príležitostí na sebarealizáciu, stret s inými kultúrami a socializáciu. Inšpirovali ma aj moje dve sesternice, ktoré tu tiež študovali.

Čo na Slovensku obľubujete?

Slovensko je naozaj krásna krajina s mnohými úžasnými miestami, ktoré ponúkajú plno aktivít, zážitkov a bádania. Miestna kuchyňa je vynikajúca a ľudia, ktorí sú otvorení skúšaniu nových chutí, budú určite spokojní. Slováci sú veľmi priateľskí a pripravení vždy pomôcť, čo je len dôkazom ich pohostinnosti. Ako študent lekárskej fakulty nemôžem vynechať ani systém zdravotnej starostlivosti a tiež lekárov, ktorí sa vždy starostlivo postarajú o svojich pacientov.

Potvrdili sa vám niektoré zo zaužívaných stereotypov o Slovákoch?

Určite môžem povedať, že Slováci veľa pijú, bez toho, aby pomysleli na čas či miesto. Vidieť preto ľudí opitých už o ôsmej ráno nie je nič výnimočné. Ak sa okrem toho o Slovákoch hovorí aj ako o ľahko urážlivých ľuďoch, tak v tomto podnapitom stave to platí určite. To, že máte najkrajšie ženy môžem len potvrdiť a postrehli to už aj iní cudzinci. O Slovensku je tiež známe, že máte veľa spoločného s Českom, avšak starší ľudia z iných krajín, ako napríklad v Grécku, dodnes nerozumejú rozdielu medzi vami.

Aké stereotypy majú Gréci?

Aj Grécko je plné stereotypov a musím priznať, že mnohé z nich sú, žiaľ, aj pravdivé. Napríklad význam rodiny je u nás úplne odlišný. Príbuzní ako tretí, či štvrtý bratranec, sú rovnako dôležití ako brat či sestra. Tak vznikajú obrovské rody a ešte väčšie rodinné večere. Hlavným znakom Grékov je aj šťastná a uvoľnená nálada. Vedci to spájajú s teplým a slnečným počasím, ktoré u nás pretrváva po celý rok. Medzi ďalšie črty patrí výrazná gestikulácia, dvojnásobné bozkávanie pri stretnutí, preferencia domácich potravín a veľká hrdosť na svoj pôvod a krajinu.

Na čo sú Gréci okrem svojej vlasti ešte hrdí?

Je to najmä história. Verte tomu, alebo nie, každé dieťa pozná veľké osobnosti či významné udalosti z dejín Grécka ešte skôr než začne chodiť do školy. Okrem toho sem patria aj jedlo či jedinečné kúty s nádherným západom slnka.

Chýbajú vám tieto veci?

Samozrejme. Najviac mi chýba more a príjemné teplé počasie, na ktoré som bol zvyknutý po väčšinu roka. Okrem toho mi chýbajú aj tradičné grécke jedlá, nápoje a, samozrejme, rodina a priatelia.

Čo majú naše krajiny spoločné a v čom sú odlišné?

Povedal by som, že máme viac spoločného, ako odlišného. Náboženstvo je čiastočne odlišné, ale v súčasnosti, keď sa na jednom kontinente prelína viacero kultúr, sa zvyšuje počet spoločných znakov. Hodnoty ako čestnosť, vernosť, rodina, pohostinnosť či správanie sú podobné. Systém práva sa, pokiaľ viem, taktiež moc nelíši, a okrem toho, v oboch krajinách sa nájde plno ľudí s láskou pre šport a vytrvalosť v dennodenných povinnostiach.

Stretli ste sa na Slovensku s predsudkami voči cudzincom?

Iste, v každej krajine sú ľudia, ktorí nemajú radi cudzincov. V škole, a to najmä ak dôjde na tému o národnosti, môžu niekedy vznikať problémy najmä u starších profesorov. Okrem toho som sa však na Slovensku stretol aj s nízkou úrovňou anglického jazyka. Vyplýva to pravdepodobne z menšieho cestovného ruchu a histórie, keď bola preferovaná ruština či nemčina. Podobné problémy môžu spôsobovať komplikácie pri socializácii cudzincov. Preto dúfajme, že sa úroveň angličtiny v najbližších rokoch zlepší.

Chcete zostať na Slovensku aj po štúdiu?

To je veľký problém každého gréckeho študenta. V našej krajine je totiž neustále platná branná povinnosť pre mužov. Ak by niekto odmietol vojenský výcvik, dôsledky by boli vážne, pretože sa prakticky nemôžete vrátiť domov. Preto, ak si po ukončení štúdia ihneď nenájdem prácu so zameraním na zubné lekárstvo, som povinný sa vrátiť a odslúžiť rok vlasti.

Text a foto: Dominika Krajčovičová

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply