Vynorené potopené duše

Na diskusii s autorkou a zostavovateľkou výnimočnej knihy Potopené duše, ktorá sa uskutočnila 15. novembra 2017 na Univerzite Komenského v Bratislave, sa zúčastnili aj študenti našej katedry žurnalistiky. Andrea Bokníková v nej dala priestor neznámym poetkám prvej polovice 20. storočia. Precízne a trpezlivo zozbierala ich roztratené básne, ktoré v knihe doplnila o eseje či listy.  Pridala k nim aj medailóny jednotlivých poetiek.

V knihe nájdeme básne od dvanástich rôznych autoriek. Každá z nich je iná, a práve preto majú šancu jedna pri druhej vyniknúť. Aj napriek tomu, že ide o kvalitné básne aj autorky, zbierka im nikdy nevyšla – či už kvôli politickej situácii alebo postaveniu žien v minulosti. Práve preto sa Andrea Bokníková rozhodla pre názov Potopené duše. Pre duše, ktoré sa nikdy nedostali na povrch.

Na konci diskusie sa o slovo prihlásila aj dcéra jednej z poetiek, Viery Markovičovej-Zátureckej, ktorej úprimné poďakovanie v mene svojej mamy vyvolalo u mnohých až zimomriavky: „Ďakujem, že sa tieto potopené duše opäť vynorili.“

Text: Tatiana Prejsová
Foto: Hana Fábry

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply