Neveríme fake news

BRATISLAVA- Študenti Katedry žurnalistiky mali možnosť zúčastniť sa pilotného projektu s novinárkami Deborah Nelson a Sandrou A. Banisky, ktoré sprevádzali americkí študenti z Marylandskej univerzity.

Bolo nás jedenásťTeraz však nehovoríme o albume z dielne Milana Lasicu, Júliusa Satinského a Jaroslava Filipa, ale o jedenástich amerických a jedenástich slovenských študentoch. Stretli sa na workshope o fake news, čiže falošných správach a dezinformáciách.

 Za sedem dní si študenti vypočuli prednášky a rozhovory novinárov, s ktorými diskutovali o slovenskej histórii, politike a o šírení správ. O snahe zabrániť šíreniu falošných správ rozprávali Michaela Terenzani (The Slovak Spectator), Daniel Hotka (SME), Beata Balogová (SME), Matúš Kostolný (Denník N), Pavla Holcová (zakladateľka Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku), Katarína Klingová (GLOBSEC), a, samozrejme, aj držiteľka Pulitzerovej ceny Deborah Nelson spolu s kolegyňou Sandrou A. Banisky.

Nové vedomosti si mohli študenti vyskúšať aj v praxi. Rozdelili sa do skupín a zisťovali, ako mladí ľudia získavajú informácie. Každá skupina mala vlastnú falošnú správu, ktorú si ich respondent prezrel a mal uviesť, či o nej počul a či jej verí. Výsledky jednotlivé skupiny neskôr odprezentovali a tak mali aj ostatní možnosť vypočuť si a pozrieť odpovede ich rovesníkov.

Workshop však nebol len o práci. Študenti sa navzájom spoznávali, spoločne navštívili aj nočnú Bratislavu. Americkí študenti sa museli vyrovnať s tým, že nízke ceny nie sú fake news, ale realita.

Na katedre išlo o prvý projekt podobného typu. Priebeh kurzu si chválili nielen študenti, ale aj Deborah Nelson a Sandra A. Banisky. Dúfame preto, že táto spolupráca nebola posledná. Teraz je na slovenských študentoch, aby navštívili USA, a opäť spojili sily s americkými kolegami. V tomto ich podporuje aj Ján Pallo, vydavateľ The Slovak Spectator, ktorý túto spoluprácu zorganizoval.

Text: Michal Dudoň
Foto: Michal Bardoň

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply