Slimačie preteky korisťou nováčika

Favoriti vo veľkom dostali na frak

Vzrušujúce, napínavé, ale aj zdĺhavé. Aj takto by sme mohli charakterizovať posledné slimačie preteky na známej trati Pod dubom. Podujatie, ktoré napísalo svoju 45. edíciu, patrí medzi nezabudnuteľné víkendy slimačej histórie. Poďme však pekne od začiatku. Dve hodiny pred štartom bolo jasné, že do známych pretekov nenastúpi jeden z favoritov, a to mladý Melák. Vyradil ho nedostatok slizu potrebného pre rýchle kĺzanie traťou. Či to má súvis s nočným výletom do baru v kapustových hlavách však jeho tím povedať nechcel. Štartové pole malo teda o jedného ašpiranta na prvenstvo menej.

Trio trénerky korytnačky Hany tak nebolo kompletné, z čoho chceli ťažiť ich súperi už v úvode trate, čo sa im aj podarilo. Po prekonaní trávnatých pláni sa ale na čelo poradia dostal prekvapivo skúsený Napoli. Od tohto pretekára sme však takýto posun čakali až v druhej časti pretekov. Napoli viedol vláčik ostatných slimákov za sebou aj na výjazde z prvej zákruty pred egrešovými kríkmi. Bez problémov zvládol tiež prechod koreňovým bludiskom a s patričným odstupom smeroval na nový myšací most.

Za ním sa však diali zaujímavé veci. Zverenci korytnačky Hany nielen že zablúdili, ale dokonca sa aj zrazili. Stalo sa tak na koreňovej križovatke. Talentovaný Furioso zostal len otrasený a mohol aspoň dokončiť preteky, no Lukava z nich pre dieru v ulite a stratu aerodynamického prítlaku odstúpila.

Dvaja sú nezvestní

Veľmi nešťastnú premiéru absolvovala inovovaná časť trate. Obchádzku myšacej diery nahradil most, na ktorom však vznikla taká tlačenica, že dvaja slimáci prepadli cez zábradlie a doteraz sa po nich pátra. Naopak, veľmi zdarne prešli pretekári skleníkom, kde sa všetkým podarilo vystihnúť tú správnu chvíľu (polievanie) a nikto tak neprešiel k úrazu.

Nebyť rýchlostných nedostatkov Napoliho, mohol tento pretekár pokoriť trať so suverénnym náskokom. Celkom v závere mu však nestačil dych a nakoniec sa musel uspokojiť so striebornou pozíciou. Slimačiu dvadsaťštyrihodinovku nevyhral ani Furioso, ktorý skončil piaty. Zo zlatej ulity sa nakoniec tešil jeden z jazdcov druhého sledu, a to 22-točný Oliver. Ten vcelku nenápadne sledoval slizovú stopu Napoliho, a aj s prispením šťastia prešiel všetkými prekážkami. V závere už rýchlostne dominoval a skončil tak na najvyššom stupienku.

Text a foto: Samuel Ďuriš

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply