Preberá koronavírus moc nad naším psychickým zdravím?

Strach. Hnev. Smútok. Samota. Ľudia bojujú s týmito pocitmi každý deň. Avšak pandémia nového koronavírusu tieto emócie ešte zintenzívnila. Linky pomoci v poslednom období zaznamenávajú obrovský nárast kontaktov so žiadosťami o pomoc. Depresia a úzkosť patria medzi najčastejšie psychické problémy.  Ako si zachovať „chladnú hlavu“ počas koronakrízy? Ako zabrániť strachu, aby ovládal náš život? Je téma psychického zdravia stále tabu téma na Slovensku? K týmto témam sa vyjadrili odborníci z tímu Ipčko.sk.

Na Slovensku funguje niekoľko liniek pomoci, ktoré poskytujú pomoc ľuďom v núdzi. Jednou z nich je aj internetová psychologická poradňa IPčko.sk. Podľa posledných údajov zaznamenala táto poradňa až päťnásobný nárast kontaktov žiadajúcich o pomoc. „Za prvý polrok tohto roka nás kontaktovalo približne 20 000 ľudí, čo bol priemerný počet kontaktov za celý rok 2019,“ uviedol pre Webžurnál psychológ a programový riaditeľ občianskeho združenia IPčko Marek Madro. V súvislosti so zvýšeným počtom kontaktov muselo IPčko rozšíriť svoj tím z pôvodných 40 odborných psychológov na 60. Od konca apríla rozšírili aj svoj portál,  okrem chatovej poradne funguje aj Krízová linka pomoci.

Marek Madro ďalej hovorí o strachu ako o prirodzenej emócii pri nových skúsenostiach. „Je úplne normálne, že počas pandémie pociťujeme obavu či nepokoj. Nadmerný a nebezpečný strach nastáva vtedy, keď nám zabraňuje v žití nášho života a ohrozuje nás alebo ostatných. Síce je táto situácia nová a desivá, musíme si uvedomiť, že nebude trvať navždy.“ Dôležité teda je, aby sme sa pokúsili zachovať pokoj. Ak však cítime, že tieto pocity stále pretrvávajú, mali by sme vyhľadať odbornú pomoc.

Pripustiť si, že potrebujeme pomoc je síce ťažké, no veľmi dôležité. Osamelosť a neistota priniesla do životov niektorých ľudí silné suicidálne myšlienky. „Dôvodov na samovraždu býva veľa. Malých, ktoré zostali v nás a nesieme si ich so sebou až dovtedy, keď už nevidíme cestu, kam ďalej ísť,“ hovorí Zuzana Juráneková, ktorá je súčasťou tímu IPčko. V takej situácii je dôležité nezostať sám. Hovoriť o svojich pocitoch. Zdôveriť sa buď niekomu blízkemu, komu dôverujeme alebo kontaktovať odborníka. Dôležité je nájsť v sebe silu a vôľu pokračovať ďalej a nevzdávať sa. „Denne nás kontaktuje asi 120 mladých ľudí, avšak kontaktujú nás aj dospelí či seniori,“ hovorí M. Madro. Linka teda nefunguje iba pre určitú vekovú kategóriu, ale môže sa na ňu obrátiť naozaj každý. Nezáleží na veku ani na probléme.

K téme koronavírusu a jeho následkom na psychickom zdraví sa vyjadrili aj niekoľkí študenti. „Na mňa pandémia až taký dopad nemala. V súčasnosti bývam v byte s mojimi kamarátmi, takže mám aj sociálny kontakt. Avšak chýbajú mi posedenia v kaviarňach či reštauráciách a cestovanie. Môj priateľ študuje v Brne, čo je asi jediná vec, pri ktorej som pocítila, že ma táto situácia obmedzuje,“ hovorí študentka žurnalistiky Lucia. Ďalej pokračuje jej spolužiak Denis: „Samozrejme, že som nebol nadšený z tejto situácie, ale neberiem ju tragicky. Snažím sa zamerať na činnosti, ktoré môžem robiť aj v tomto čase. Treba sa sústrediť na pozitívne veci, hoci aj maličkosti, potom ide všetko ľahšie. Obmedzenie som najviac pocítil pri cestovaní do zahraničia, keďže sa situácia zmenila zo dňa na deň, musel som svoje cesty zrušiť.“

V poslednom čase téma duševného zdravia prestala byť tabu, no stále sa o nej nehovorí dostatočne. Povedomie ľudí o existencii liniek či portálov, ktoré poskytujú pomoc ľuďom so suicidálnymi myšlienkami, je stále nízke. „Existuje veľké množstvo ľudí, ktorí sa kvôli stigme boja vyhľadať odborníka. Ktorí sa k nemu ani nedostanú, pretože ich nie je dostatok,“ vyjadrila sa Z. Juráneková.

Kontakty na krízové linky a poradne na pomoc ľuďom v núdzi:

ipcko.sk – anonymná a bezplatná internetová linka dôvery pre mladých ľudí, funguje každý deň od 7:00 do 24:00

dobralinka.sk – anonymná a bezplatná internetová linka dôvery pre mladých ľudí so zdravotným znevýhodnením, funguje každý pracovný deň od 15:00 do 20:00

pomoc.sk – anonymná a bezplatná združená linka pomoci, funguje každý deň od 18:00 do 22:00

linkadeti.sk – chat Linky detskej dôvery, funguje každý deň od 14:00 do 19:00

Linka detskej istoty 116 111 – nonstop, bezplatná, anonymná linka pomoci pred deti a mládež

Linka detskej dôvery055/234 72 72 – anonymná linka pre deti dostupná každý pracovný deň od 14:00 do 20:00

Linka Nezábudka0800 800 566 – bezplatná telefonická linka dôvery


Text: Veronika Cepková

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply