Literatúra v karanténe: Online čítačky otvárajú dvere mladým autorom

Viac než šesťdesiat divákov a diváčok malo možnosť vypočuť si striedavo bloky autorského čítania hostiek a k tomu viazaných diskusií. Čítačka Spoločný nočný mier je aktivitou OZ Medziriadky, zároveň literárnej súťaže pre mladých slovenských autorov do 26 rokov. Cieľom autorských čítačiek je spojiť publikovaného a začínajúceho autora na spoločnej literárnej ceste.

Pozvané hostky Vanda Rozenbergerová, literárna autorka, a Natália Hamadejová, účastníčka Medziriadkov, na čítačke obe predstavili zbierky svojej prozaickej tvorby. Čítali útržky celistvých textov, Vanda Rozenbergerová uviedla aj novinky z pripravovanej knihy Spoločný nočný mier, po ktorej niesla akcia názov. Spolu s diváčkami a divákmi debatovali na témy inšpirácie, spisovateľských blokov, typov prípravy literárnych textov; vymenili si skúsenosti. V poradí siedma online čítačka tak umožnila zmazávať hranice medzi profesionálnym a neprofesionálnym, rozvíjajúcim sa literárnym svetom.

Výber hostiek nebol náhodný. Obe spája okrem kreatívnej činnosti napríklad aj štúdium žurnalistiky alebo účasť na súťažiach a snaha sebaprezentácie. Soňa Uríková, organizátorka čítačky a Medziriadkov, ozrejmila systém výberu hostí: „Z Medziriadkarov vyberáme autorov alebo autorky, ktorí sa zúčastnili letnej školy literatúry a hodia sa do tandemu k etablovanému autorovi alebo autorke. Tu siahame po spisovateľoch a spisovateľkách, ktorí majú vonku novú knihu, sú dôležitými súčasťami slovenskej či českej literárnej scény a tvoria kvalitnú prózu či poéziu, či iné literárne druhy.“ Mladí autori sa podľa nej takto učia vystupovať pred verejnosťou, komunikovať s divákmi a prezentovať vlastnú tvorbu. Od skúsenejších autorov sa učia aj vďaka spomínaným debatám, keď majú možnosť zblížiť sa s autoritou a pochopiť, že spisovatelia nie sú nedostupné a vzdialené osoby.

„Pri autorských čítaniach sa mladý autor a autorka konfrontujú s verejnosťou.“

Soňa Uríková zároveň dodáva, aký vzťah medzi sebou zvyknú mať pozvaní: „Všetci sa stavajú k mladým autorom a autorkám ako ku svojim kolegom a kolegyniam, nerozlišujú medzi sebou a nimi. Autorské čítania aj moderátorsky vedieme tak, aby mohli obaja hostia či hostky odpovedať na väčšinu otázok.“

Jedným dychom vysvetľuje prínos čítačiek a účasti na Medziriadkoch: „Pri autorských čítaniach sa mladý autor a autorka konfrontujú s verejnosťou. Pre mnohých z nich je to naozaj prvá skúsenosť s prezentovaním svojej tvorby pred divákmi a diváčkami. To je niečo, čo sme im chceli priniesť. Ja hovorievam, že len letná škola Medziriadkov a workshopy nemôžu z nikoho automaticky spraviť držiteľa Nobelovej ceny, ale stačí, že toho mladého účastníka alebo účastníčku trochu scitlivieme voči literatúre a vlastne aj voči hocijakému inému umeniu.“

Okrem scitlivenia voči umeniu ale účastníci Medziriadkov s pomocou organizátorov, porotcov a literárnych kolegov, ktorých majú možnosť stretnúť práve na čítačkách a podobných akciách, získavajú možnosť vkročiť do umeleckého sveta aj komerčne. Spolu so zjednodušeným systémom Fondu na podporu umenia sa množstvu mien z Medziriadkov podarilo s ich pomocou debutovať. Medzi nich patria napríklad Dominika Moravčíková, Radovan Potočár, Soňa Uríková; sú aj takí, čo na debut ešte len čakajú, napríklad Nicol Hochholczerová.

„Všetci sa stavajú k mladým autorom a autorkám ako ku svojim kolegom a kolegyniam, nerozlišujú medzi sebou a nimi.“

Univerzálna rada síce znie, že netreba debutovanie unáhliť – štýl tvorby je dobré vycibriť, možnosť však zostáva otvorená. Medziriadky si vďaka svojim aktivitám zoznamovania autorov s verejnosťou držia stálu pozíciu v literárnom svete. Publikovaní autori sa neraz vracajú ku svojim koreňom. Soňa Uríková dodáva: „Na začiatkoch Medziriadkov som bola iba ako účastníčka, boli skromnejšie a hľadali si svoje miesto v literárnom svete, ale myšlienka súdržnosti a pomoci mladým literátom a literátkam zostala. Len sa ju snažíme ešte viac rozširovať, pretože si naozaj myslíme, že priateľská komunita je to jedinečné, čo prinášame.“

Ďalšie autorské čítanie by sa malo konať koncom novembra, s najväčšou pravdepodobnosťou bude poetické. Diváčky a divákov čaká aj Vianočné čítanie, ktoré býva vždy spojené s príjemným posedením, avšak tento rok bude iba online. Už tradične sa na ňom predstavujú debutujúci Medziriadkari či Medziriadkarky, a tak to bude aj teraz. V budúcom roku ostáva len držať palce, aby literatúra opäť začala žiť v kaviarňach, knižniciach, kultúrnych centrách a na festivaloch.

Autorka: Mária Juríková

Mária Juríková
Najnovšie články od Mária Juríková (zobraziť všetky)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply