Vládny karneval

Premiér si do toho, čo si oblieka, nenechá hovoriť

Slovensko prežíva najväčšiu krízu za ostatné desaťročia a vláda sa urputne snaží udržať pandémiu pod kontrolou. Napriek tomu, že nám treba kriesiť ekonomiku a riešiť nedostatok zdravotníckého personálu, nemôžeme zatvárať oči pred celkovým vystupovaním našich vládnych predstaviteľov. K tomu patrí, prirodzene, aj ich výzor. Nechcem sa hrať na “módnu políciu”, lebo na tom, či má niekto oblek modrý, sivý, čierny poprípade pásikavý, naozaj nezáleží. Podstatné je, aby vôbec nejaký mal, aspoň na stretnutí so zahraničným veľvyslancom alebo na dôležitej tlačovej konferencii.

Ak si myslíte, že slušné oblečenie našich politikov je samozrejmosť, pokúsim sa vám oponovať. Čo je v iných štátoch štandardom, na Slovensku platiť nemusí. Premiér Igor Matovič si dovolí prísť na stretnutie s bieloruským diplomatom v sivom saku, rifliach a “číňanoch”, čiže plátených teniskách. Podvedomie začne ihneď pracovať a vnútorný hlas dodáva, že toto stretnutie bolo asi neplánované. Omyl – inicioval ho práve Igor Matovič. Napriek tomu, neráčil sklopiť uši a uznať, že si skrátka vybral nevhodný outfit a neodhadol vážnosť situácie. Namiesto toho napísal večer status na sociálnu sieť, aký to bol úspešný deň, lebo nahneval veľa ľudí. Na konci neváhal dodať, že to všetko stihol vo svojich “obľúbených teniskách za pár penez”. Ak by niekoho zaujímalo, ako prišiel diplomat, tak hádate správne – v obleku a elegantných topánkach.

Igor Matovič s bieloruským diplomatom. Zdroj: Facebook Igora Matoviča

Nečudujem sa teda, že sa na premiéra spustila vlna kritiky, ktorú však svojsky odignoroval, či odigoroval, ako sa teraz zvykne hovoriť. Inak to nebolo ani pri rozlúčke s teraz už bývalým štátnym tajomníkom ministerstva vnútra. Igor Matovič síce vymenil sako, ale rifle ostali. Nezaostával za ním ani súčasný minister vnútra Roman Mikulec, ktorý svojou rozopnutou polokošeľou budil dojem vyhadzovača na dedinskej diskotéke. Topánky, našťastie, nebolo vidieť. A áno, bývalý štátny tajomník Lukáš Kyselica je v obleku a kravate. Nedá mi tiež nespomenúť “haloweensky kostým” Milana Krajniaka, a to vojenské maskáče na tlačovej konferencii o plošnom testovaní. 

Prečo mal na sebe práve minister práce maskáče, zostáva záhadou. I keď, sociológ Michal Vašečka tvrdí, že odevom len umocnil svoje militanto-nacionalistické reči, ktoré smeroval istej cieľovke. Myslím, že táto vláda nevyhnutne potrebuje kvalitného a asertívneho protokolistu. 

Autorka: Adriána Henčeková, Foto: Facebook Igora Matoviča

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply