Štvorka. Ale prečo práve Vyšehradská?

Slovensko, Poľsko, Česko a Maďarsko tridsať rokov spolu. Ale história V4 sa datuje do roku 1335!

Pred tridsiatimi rokmi, 15. februára roku 1991, sa za jedným stolom na Vyšehradskom hrade v Maďarsku stretli predstavitelia troch krajín a štyroch národov: Václav Havel za Česko-Slovensko, Lech Walesa za Poľsko a József Antall za Maďarsko. Podpísali deklaráciu o vzájomnej spolupráci vytvorili spoločenstvo stredoeurópskych štátov, Vyšehradský trojuholník alebo terajšiu Vyšehradskú štvorku (V4), ktorá oslavuje už 30. výročie svojho vzniku.

Táto medzinárodná organizácia nevznikla ako alternatíva k iným medzinárodným štruktúram usilujúcim sa o celoeurópsku integráciu. Jej kroky nesmerovali k izolácii a oslabeniu vzťahov s inými krajinami. Práve naopak, účelom tejto skupiny je vzájomná pomoc, interakcia, spolupráca so všetkými krajinami, najmä so susedmi. Taktiež rozvoj demokratických hodnôt a posilňovanie stability v stredoeurópskom regióne. Kľúčovým cieľom však bolo dostať sa do procesu európskej integrácie a transformácií ekonomík, čiže vstupu štátov Vyšehradskej skupiny do Európskej únie, ktorý dosiahli 1. mája roku 2004.

Vyšehradský hrad.

História Vyšehradskej štvorky sa datuje do roku 1335, keď sa uskutočnilo prvé stretnutie troch panovníkov stredoeurópskych kráľovstiev: českého kráľa Jana Luxemburského, poľského Kazimíra III. Veľkého a uhorského (maďarského) Karola I. Róberta v meste Vyšehrad, od ktorého pochádza aj súčasný názov V4. Mesto sa nachádza na severe Maďarska, blízko hraníc so Slovenskom. Na Vyšehradskom hrade sa stretli nielen preto, že tam v tom čase sídlil Karol I. Róbert (uhorský kráľ), ale aj preto, že sľúbil urovnať spory o české územia a o nárok o poľský trón medzi Jánom Luxemburským (český kráľ) a Kazimírom III. Veľkým (poľský kráľ). Po vyriešení týchto nedorozumení prijali rozhodnutie o vzájomnej a nutnej pomoci, ak ktoréhokoľvek z nich napadne nepriateľ. Mimochodom, názov hradu je slovanského pôvodu a znamená hrad, ktorý stojí na vrchu.

Vyšehrad bol v stredoveku naozaj miestom, kde riešili konflikty, uzatvárali dohody, a tak sa právoplatne stal symbolom a nositeľom mena medzinárodnej organizácie dnešných stredoeurópskych štátov, čiže Vyšehradskej štvorky, ktorá vznikla na pôde niekdajších kráľovstiev.

Vyšehradská štvorka v súčasnosti.

V tomto roku, 9. a 10. februára, si pripomenuli 30. výročie Vyšehradskej štvorky v rezidencii poľského prezidenta na polostrove Hel, ktorý vybieha do Baltského mora na severe Poľska. Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová spolu s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, maďarským Jánosom Áderom a českým Milošom Zemanom rokovali o ďalšej vzájomnej spolupráci a o aktuálnych témach, ako je boj s ochorením Covid-19, obnovenie ekonomiky po pandémii, či energetická bezpečnosť v kontexte ochrany klímy. Informovala o tom oficiálna webová stránka prezidentky SR.

Autor: Vladyslav Yatskovyi
Foto: sk.wikipedia.org, visitvisegrad.hu, emefka.sk

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply