Virtuálna dokonalosť

O sociálnych sieťach a duševnom zdraví

Sociálne siete sú zrejme najzaujímavejším fenoménom 21. storočia. Ľudia na nich trávia čoraz viac času, čo  má u niektorých  negatívny vplyv na ich duševné zdravie. Zraniteľnou skupinou sú najmä mladé dievčatá. Podľa jedného prieskumu až 87 percent Slovákov sa dokáže takto „prehrať“ priemerne tri hodiny denne, pričom 25 percent z nich dokonca až štyri hodiny. Iba 2 percentá opýtaných  na sociálnych sieťach nie je vôbec. 

Najviac fanúšikov sociálnych sietí je vo vekovej kategórii 15 – 29 rokov a závislých od nich je viac žien ako mužov. Líši sa aj spôsob ich používania pokiaľ ide o mužov a ženy. Muži väčšinou trávia svoj voľný čas hraním videohier a u žien je najobľúbenejšia platforma Instagram.

Najnegatívnejší vplyv majú tieto siete na dievčatá vo veku 15 až 20 rokov, čiže v období dospievania, keď hľadajú svoju identitu a chcú sa páčiť okoliu. Najmä Instagram využívajú na vyhľadávanie svojich idolov a porovnávanie sa s inými dievčatami. Žiaľ, porovnávajú sa  najmä s celebritami zo šoubiznisu, pričom si neuvedomujú, že fotky,  ktoré títo ľudia pridávajú, sú väčšinou upravené rôznymi filtrami. Týmto spôsobom si vytvárajú fiktívne ideály krásy, ktoré nezodpovedajú realite. Táto virtuálna „dokonalosť“ vedie u mladých dievčat k úzkostí a zvyšuje sa u nich výskyt depresie a často aj porúch prijímania potravy. 

Smutné je aj  to, že čoraz viac dievčat používa filtre na úpravu svojich fotiek a snaží sa podobať na celebrity nielen vizážou, ale aj správaním. Pridávajú šťastné momenty zo života, napríklad z dovolenky v luxusnom hoteli, len preto, aby im iní závideli. Prípadne sa chcú predviesť a dokázať sami sebe, že sú lepšie než ostatní. Takmer každá si povie, že tiež  by chcela mať veľa peňazí, skvelú postavu a užívať si život. Málokto si však uvedomí, že keď je niekto bohatý, neznamená to, že je aj šťastný.

Je množstvo spevákov, hercov, či influencerov, ktorí nemajú problém s príjmami, chodia na exotické dovolenky a napriek tomu majú depresie, alebo skončili závislí na alkohole či drogách. Príkladom je americká speváčka  Demi Lovato, o ktorej nedávno natočili seriál Dancing with the Devil (Tanec s diablom). Je to nielen o jej živote, kariére a umeleckej tvorbe, ale aj o poruche príjmu potravy a  závislosti od heroínu. 

Napriek tomu nepovažujeme Demi Lovato za niekoho, kto má vyslovene negatívny vplyv na rovesníkov. Je však chvályhodné, že sa dokázala zbaviť závislosti od drog a nehanbí sa ukázať verejne ani negatívnu stránku slávy. Môžeme oceniť jej otvorenosť a to, že si uvedomila vlastné chyby, ktorých sa v minulosti dopustila. Údajne jej najviac pomohlo cvičenie a behanie. Odkedy obmedzila používanie sociálnych sietí,  je tiež spokojnejšia so svojou nie celkom dokonalou postavou. Nedávno sa nechala ostrihať na krátko a odkázala fanúšikom:

 „Každý deň si povedzte, že ste krásni. Nebuďte k sebe prísny. Jedzte aj sacharidy bez pocitu viny a pamätajte, že život je príliš krátky na to, aby ste sa trápili tým, čo si myslia iní!!“

Keď si človek uvedomí, že nikto nie dokonalý, bude sa mu žiť určite lepšie.  Potom je pravdepodobné, že nebude potrebovať pomoc psychológov.

Foto: internet

Simona Hollósyová

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply