Každá generácia má svoj november. Budeme mať v roku 2022 (ne)slobodné vysoké školy?

„Chceme školské reformy! Slobodu slova! Demokraciu!“ kričalo tisíce nespokojných študentov na námestiach v Prahe i Bratislave 16. a 17. novembra 1989. Protesty, ktoré priniesli Nežnú revolúciu, nám dodnes pripomínajú, aká dôležitá je sloboda, demokracia a nestrannosť verejných inštitúcií. Čo sa odvtedy zmenilo? Uplynulo 32 rokov. Máme slobodu i demokraciu. Napriek tomu dve skutočnosti zostali rovnaké – je november a študenti opäť vychádzajú do ulíc. 

„Chceme skutočnú reformu! Za slobodné vysoké školy! Skončite tú ŠaŠkáreň!“ kričali protestujúci vysokoškoláci 10. a 16.novembra tohto roku v uliciach Bratislavy. Terčom ich kritiky je nešťastná novela vysokoškolského zákona, ktorú prináša šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS), a ktorá by mala nadobudnúť platnosť budúci rok. Reforma má priniesť Správnu radu zostavenú z politických nominantov, ktorí budú dohliadať na chod i majetok vysokých škôl a taktiež sa z časti podieľať na voľbe rektora. 

To sa, prirodzene, nepáči akademickej samospráve vrátane viacerých vysokoškolských organizácií. Obávajú sa straty autonómie, kontroly nad majetkom a politizácie vysokých škôl, aká tu bola pred 17. novembrom 1989. Branislav Gröhling však argumentuje, že mu nejde o politizáciu a tvrdí, že cieľom novely je predovšetkým skvalitniť vysoké školstvo. 

Na zmeny budú však potrebné financie, ktoré by mal zabezpečiť štát. Sú tu ale dva háčiky. Prvým je dlhodobé podfinancovanie univerzít, druhým vízia, ako by mal finančný balíček vyzerať v budúcom roku. Najnovšie totiž Vláda SR navrhuje poskytnúť verejným vysokým školám na rok 2022 o 27 miliónov eur menej, čo by mohlo mať výrazný vplyv na ich celkovú kvalitu. Netreba pritom zabudnúť, že to môže mať vplyv na výber škôl budúcimi uchádzačmi a ich odchod za lepším štúdiom do zahraničia. Podľa vyjadrení šéfa rezortu školstva by tento problém mala vyriešiť novela, ktorú presadzuje. Obávam sa, že v praxi to bude s minimom financií nemožné. 

Proti novele okrem akademickej obce vystúpili ostro aj viaceré subjekty – Generálna prokuratúra, Ministerstvo financií SR, ale aj Úrad pre verejné obstarávanie. Napriek tomu Úrad vlády SR tlačí na to, aby zákon prešiel a nadobudol účinnosť od budúceho roka. 

Vyzerá to tak, že každá generácia má svoj november a súčasná tiež nie je výnimkou. 

Text: Valentína Rybárová

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply