Ako sa nezblázniť v štyroch stenách počas obmedzenia pohybu?

V modernom živote je človek vystavený neustálemu stresu a traumatizujúcim situáciam. Technologický pokrok, rýchle tempo života, preteky o materiálne statky, nesúlad medzi želaným a skutočným, hádky s blízkymi, to všetko vedie k problémom rôzneho charakteru.

Od detstva až po starobu je človek vystavený negatívnym vplyvom, pri ktorých sa spúšťajú rôzne obranné mechanizmy v záujme zachovania zdravej psychiky. A teraz, v čase obmedzenia pohybu, sa psychický stav každého človeka zhoršuje ešte rýchlejšie.

Nuda, hnev, podráždenie, smútok – to je nevyčerpávajúci zoznam emócií, ktoré človek prežíva. Priestor je zúžený na štyri steny, pozastavené aktivity, neistota v očakávaní nebezpečenstva spôsobujú úzkosť a pocit bezmocnosti.

Ako sa odpútať od zlých myšlienok a nadýchnuť sa čerstvého vzduchu?

Ak chcete začať, musíte nájsť výhody pobytu doma. Starajte sa o svoj byt, aby bol upravený, pretože v čistých podmienkach sa človeku lepšie pracuje.

Nakreslite obrázok alebo vytvorte puzzle.

foto: Marietta Uibari

Zaujímavou a veľmi dôležitou myšlienkou je samovzdelávanie na internete.

Už dlho snívate o samovzdelávaní či dokonca učení sa novej profesie?

Karanténa je príležitosťou neodkladať sebavzdelávanie.

Našťastie dnes na internete existuje veľa online platforiem, ktoré to poskytujú zadarmo.

Pripravte si s rodinou tradičné domáce jedlo, pozrite si s milovanou osobou film alebo s rodinou staré fotografie.

foto: Marietta Uibari

Po kulinárskych experimentoch je čas premýšľať o svojom tele, pretože skôr či neskôr predsa len musíte ísť von. Dočasná domáca izolácia je skvelý čas na začatie správnych športových návykov. Napríklad – cvičte každé ráno, vyskúšajte jogu alebo začnite meditovať. Komplexy cvikov sa dajú vidieť na sociálnych sieťach na stránkach známych fitness trénerov. Mnohí z nich sa radi podelia o svoje autorské metódy, trénujú naživo, dokonca organizujú maratóny.

Ako dlho ste nenavštívili známe historické múzeá?

Teraz je to celkom reálne, a to bez toho, aby ste vytiahli päty z domu.

Môžete sa vydať napríklad na virtuálnu prehliadku parížskeho Louvru, madridského Prada, florentského Uffizi, Metropolitného múzea umenia v New Yorku a mnohých ďalších.

foto: Marietta Uibari

Taktiež môžete dať veci do poriadku, zbaviť sa nepotrebných, čím naplníte dom čerstvou energiou. Dajte fantázii krídľa, zamerajte sa na to, čomu sa venujete a získajte pozitívne emócie z výsledku.

Prečo v rodine často vznikajú hádky?

Veľmi často sa človek, keď hľadá východisko zo situácie, stáva príliš emotívnym a vyvoláva konflikty. Napokon, nech je rodina akokoľvek šťastná a prosperujúca, každý člen potrebuje byť niekedy sám, so svojimi myšlienkami.

V takýchto prípadoch môžete použiť metódu známeho nórskeho cestovateľa Toura Heyerdahla. Počas dlhých námorných plavieb v stiesnenom priestore člna, keď bol človek emocionálne chorý, ponúkol mu malú plť priviazanú k lodi. Takto mohol byť sám uprostred oceánu. Toto je príležitosť na osobné zotavenie. To isté sa dá urobiť aj v rodine. Dohodnite sa, že každému členovi rodiny poskytnete čas a miesto, kde bude sám.

Práve teraz, keď si niekto myslí že to je najhorší moment v živote, máte jedinečnú príležitosť začať s niečím, čomu chýbal duch, sila či motivácia.

Každá ťažká chvíľa v živote je príležitosťou vstať a ísť ďalej.

Každý problém je podnetom na zmenu vašich myšlienok, návykov a života.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply