Keď zdravá výživa už nie je zdravá

Dokonalá postava, nutrične bohaté jedlo a fotky z fitka. Ráno smoothičko, obed šalátik a na večeru iba nejakú ľahkú zeleninku. Ani nie ovocie, pretože to obsahuje sacharidy. A pozor na orechy! To sú predsa tuky! Na niečo som zabudla? Sú to bludy alebo naozaj efektívne rady? Robí váš obľúbený influencer čosi inak?

O podobné tipy, ako sa začať správne stravovať na účtoch sociálnych sietí veru nie je núdza. Paradoxom je, že síce ich vplyv na naše jedenie je obrovský, iba málokto si ho vôbec uvedomuje. Ako príklad si môžeme vziať druhú najúspešnejsiu a najpopulárnejšiu aplikáciu na svete – Instagram. Jeho primárnym cieľom bola možnosť zdieľať každý okamih. V tejto ére si veľkú obľubu získali blogy o cestovaní, móde, ale aj jedle. Nie je teda prekvapením, že medzi trendovými fotkami boli obrázky kávičiek, koláčikov či rôzne receptíky. Dnes už iba málokto vedie blog, pretože táto sociálna sieť ponúka priestor na všetko – fotka, popis aj spätná väzba.

Trend správneho stravovania sa šíril rýchlosťou blesku. Otvorili ste aplikáciu a každý druhý príspevok bol o jedle. O zdravom jedle. Žiadna pizza, chipsy či burger. To sú predsa prehrešky! Ilúzia, že iba čistá strava je správna, presvedčila nejedného človeka zmeniť svoj jedálniček. Všimli ste si, koľko vegetariánov, vegánov, rawákov, ketodieťákov či nových diét priniesol vznik týchto platforiem?

Nepochybujem, že ste počuli už o takej anorexii či bulímii, ktorých vplyv a popularita sa pripisuje tiež súčasnému fenoménu voľného času. Fotky dokonalého tela, cvičenia, zdravej stravy a nízkeho sebavedomia, môžu u mladých ľudí vyvolať aj takéto závažné ochorenia. Ale čo taká ortorexia? Že neviete, o čom hovorím?

Ide o druh poruchy príjmu potravy. Doslova je to posadnutosť zdravým životným štýlom. Na rozdiel od anorexie či bulímie, pri ortorexii nie je problémom kvantita pokrmu, ale jeho

kvalita. Čo budem jesť? Budú to mať v bio obchode? Ako to pripravím? Podobnými myšlienkami sa dokážu ortorektici zaoberať aj niekoľko hodín. Ich cieľom je príjmať čo najčistejšiu stravu, teda čo najmenej spracovanú a kombinovanú. Nakupujú iba v bio obchodoch a keď sa dá, tak si potraviny radšej dopestujú sami. Pokazenie vzťahu s jedlom nie je jediným negatívnym dôsledkom ortorexie. Sociálna izolácia, ale tiež náhla strata hmotnosti, ktorá môže viesť až k hospitalizácii. Toto ochorenie nemusí vyzerať nebezpečne, no tým sa iba zvyšuje jeho riziko. Iba málokto sa zľakne, ak mu niekto povie, že sa chce začať stravovať zdravšie.

Áno, áno, zvoliť si kvalitnejšie či plnohodnotnejšie jedlo, je skvelé rozhodnutie. No pred začiatkom je dôležité si uvedomiť, že hranica medzi zdravým stravovaním a obsesiou je veľmi tenká. Tak ako v živote, aj pri stravovaní je cieľom balans. Čo to znamená? Prijímať nutrične vyváženú potravu, no tiež nemať výčitky, ak si doprajeme niečo kalorickejšie. Nekategorizovať stravu na zlú či dobrú, no naučiť sa ju vnímať ako prostriedok, ktorý nám dáva energiu. Energiu, ktorú potrebujeme, aby sme žili. Normálne a plnohodnotne.

Veronika Cepková

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply