Ste FOMO aj vy?

Filtrík sem, filtrík tam, len nech som cool a in. Kým o mobiloch ešte pred desiatimi rokmi školáci na základných školách ani nesnívali, dnes sú už pre škôlkarov samozrejmosťou. Rozprávka? Beriem tablet. Projekt do školy? Veď na internete je všetko. Kniha? To čo je? Sociálnych siete a technológie nás vtiahli do virtuálneho sveta tak veľmi, že bez mobilu nejdeme nikam. Doslova.

Koľkokrát ste sa prichytili pri tom, ako ste boli s niekým na káve a chceli ihneď zdieľať tento moment s vašimi sledovateľmi? Kedy naposledy ste navštívili pekné miesto bez myšlienky postovania ho na populárnych platformách? Možno lepšou otázkou by bolo, kedy naposledy ste šli na toaletu bez mobilu. Na takomto správaní by sme sa ešte pred pár rokmi zasmiali. Dnes? Samozrejmosť. Novú realitu, ktorú vytvorili populárne platformy žijeme každý deň a pritom si neuvedomuje, že na tejto realite nič reálne nie je.

Sociálne siete, mobilné zariadenia a závislosť. Čo vytvára toto trio? FOMO generáciu. Toto pomenovanie pochádza z anglickej skratky – fear of missing out. Ide teda o súčasných mileniálov, ktorí sa obávajú, že im niečo ujde. Strach, že sa niečo udeje a oni o tom nebudú vedieť. Strach, že prídu o informáciu, ktorá ich vlastne ani nezaujíma, no fóbia z nevedomosti je väčšia.

Kto to je? Čo robí? Kde sa práve nachádza? Potreba vedieť o všetkom nás čoraz viac zväzuje. Sociálne siete v nás vzbudzujú potrebu zdieľať každý jeden okamih nášho života. Niektorí dokážu stráviť niekoľko hodín s tvárami prilepenými na obrazovkách mobilných telefónov. Pohodlná prokrastinácia však nie je jediným problémom tejto generácie. Zhoršený zrak, krivá chrbtica, úzkosť či depresia, sa stali ich novodobým trendom fomákov.

Netvrdím, že sociálne siete sú zlé. To vôbec nie. Pamätáte si však to porekadlo, čo sa nám naše staré mamy snažili vštepiť do hláv, že všetkého veľa škodí? Trávime nezmyselné

množstvo času pozeraním sa na fotky či videá domácich maznáčikov, kávičiek či tréningov z fitka. A vždy s tým istým výsledkom: „Och, tak toto bol stratený čas.“ Koľkokrát za posledný týždeň odznela táto veta vo vašej hlave po zhliadnutí kontentu na sociálnych sieťach? Presne tak, už to ani nepočítame. Tak zase nabudúce, pri vašom obľúbenom influencerovi.

Veronika Cepková

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply