V zdravom tele zdravý duch! Sú výživové doplnky dôležité pre naše zdravie?

Moderné časy so sebou prinášajú množstvo prostriedkov, ktoré nám pomôžu dlhodobo sa starať o svoje zdravie. Minerálne látky a vitamíny ľuďom poskytujú spestrenie jedálnička a každodennej rutiny. Príčinou nespavosti, stresu, výkyvov nálad alebo problémov s imunitou je väčšinou nevyvážený príjem telu prospešných látok. Zdravá a pestrá strava bohatá na živiny je potrebná na správnu funkciu organizmu, čo však ale človek neprijme v podobe potravín, je dobré nahradiť výživovými doplnkami. Nie všetky typy jedál ale obsahujú dostatočné množstvo vitamínov a minerálnych látok. S MUDr. Elenou Adamkovičovou PhD. hovoríme o dôležitosti vyváženého stravovania a jeho zdravotných benefitoch.

Naozaj treba, aby sme každodenne prijímali doplnky stravy?

Minerálne látky sú súčasťou molekúl v tele, významne ovplyvňujú procesy v bunkách. Za najdôležitejšie považujeme sodík, draslík, vápnik, fosfor, železo a horčík. Vitamíny majú veľký význam, bez nich by neboli možné tie najdôležitejšie chemické reakcie v organizme, napríklad spracovanie tukov, cukrov a bielkovín. Prevažnú väčšinu vitamínov si sami nevieme vytvoriť, preto ich musíme prijímať dodatočne. Potravinové doplnky sú určenými na spestrenie prirodzenej bežnej stravy. Môžu obsahovať aminokyseliny, stopové prvky, vlákninu, mastné kyseliny a rastlinné extrakty.

Aké sú benefity pravidelného užívania týchto látok?

Treba ich užívať najmä v zime, pretože človek trpí nedostatkom slnečného žiarenia. Rovnako by sme mali dbať na ich pravidelný príjem v čase infekcií, aby sme predišli hnačkám a zvracaniu.

Ovplyvňuje množstvo minerálnych látok spánkový režim?

Spánok môžu pozitívne ovplyvniť horčík, prírodné výťažky valeriány alebo medovky, ktorá je dôležitá pre tvorbu melatonínu, hormónu, ktorý prirodzene reguluje spánkový cyklus. Únava po prebdených nociach spôsobuje zvýšenú podráždenosť, keď malý problém dokáže vyvolať prehnanú reakciu. Nedostatok spánku a vyčerpanie taktiež oslabujú imunitu a spôsobujú vyššiu náchylnosť na rôzne sezónne choroby, ako sú napríklad chrípka alebo zápal priedušiek.

Aký vplyv majú vitamíny na našu imunitu v zimnom období?

Každá látka na organizmus pôsobí iným spôsobom. Najznámejšími sú vitamíny B, C, D, zinok, betaglukán. Príjem práve týchto prvkov je pre naše telo najdôležitejší. Slúžia najmä ako prevencia pred ochoreniami. Samozrejme, treba zdôrazniť, že existujú aj prirodzené spôsoby ako povzbudiť imunitu, a tými sú zdravý životný štýl, kvalitná strava a vyváženie fyzickej aktivity s oddychom.

Ako prispievajú výživové doplnky k zlepšeniu našej fyzickej vytrvalosti?

Pri náročných športoch najviac zaváži doplnenie minerálov ako draslík, horčík, vápnik a železo a vitamíny skupiny B a C vitamín. Počas fyzickej aktivity telo potrebuje kofeín, ktorý- ako stimulant centrálneho nervového systému, pomáha mierniť pocit únavy a urýchľuje spaľovanie tukov a vstrebávanie cukrov. Citlivosť na kofeín je ale individuálna a okrem pozitívnych efektov môže mať u niektorých ľudí jeho prebytok aj negatívny dopad na organizmus, napríklad závrate alebo triašku.

Stres je už takmer každodennou súčasťou nášho života. Akými metódami ho vieme eliminovať?

Keď sme vystavení stresu, či už psychickému alebo fyzickému, môžeme organizmus podporiť vitamínmi B, C, D. Prípadne prípravkami s obsahom horčíka, na prekrvenie mozgu pozitívne vplývajú výťažky z Ginkgo biloba. Pre človeka je mierna hladina stresu prirodzená, no ak je pod tlakom dlhodobo, pretrvávajúce psychické vypätie vedie k vyčerpaniu.

Pomáhajú minerálne látky k zmene nálady?

Pozitívne vplýva napríklad L-tryptofán, a to tým, že zvyšuje v organizme hladinu serotonínu, inak známeho ako hormón šťastia. Rovnako dôležitý je aj horčík, prírodná minerálna látka, ktorá uvoľňuje svaly, srdce a myseľ. Pri veľkej psychickej námahe pomáha telu dosiahnuť rovnováhu.

Akému množstvu potravín sa rovná náhradná strava?

Treba si prečítať príbalový leták, aby sme sa informovali o maximálnom dávkovaní konkrétnej účinnej látky, inak môže dôjsť k poškodeniu organizmu. Minerálne látky ani vitamíny neprechádzajú takým prísnym posudzovaním ako lieky, najmä čo sa týka  zloženia produktu. Pred tým, ako užijete akýkoľvek výživový doplnok, zistite si, či je naozaj jeho účinok dokázaný a medicínsky overený. Jeho čistotu ovplyvňujú najmä prímesi určené na sfarbenie alebo vôňu potravinového doplnku.

Autorka: Barbora Adamkovičová

Foto: archív UNLP

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply