Vianoční škriatkovia

Školské lavice vystriedal terén, punč a smiech

Našli sme sa na Tyršovom nábreží premenenom na vianočnú dedinku. Neprilákala nás ani vôňa škorice, ani žiara svetielok či melódia anglických kolied, ale túžba sadnúť si k stolu s horúcim punčom, spolužiakmi a obľúbeným vyučujúcim. Toho sme v ukrutnej zime, vonku a po tme, hľadali dobrých pätnásť minút. Môžeme sa vyhovoriť na to, že ani jedna z nás nie je rodená Bratislavčanka, a preto je úplne normálne, že sa z času na čas stratíme. Pravdou je, že sme si tak trochu sedeli na ušiach a miesto stretnutia sme si domysleli. Napokon sme sa našli pri starej električke, ktorá nám už navždy zostane v pamäti. 

Punč, chlieb s cibuľou alebo lokša? Slovenská klasika. Punčom sme nepohrdli, cibuľou sme však nikoho ohúriť nechceli. Na chvíľu sme dokázali ignorovať zimu, skrehnuté ruky aj celodennú únavu a tešili sa, že nemusíme sedieť v triede. Teplý nápoj a smiech nás zahrial. Koledy a rodinná atmosféra Tyršáku v nás prebudili vianočnú náladu.

Posilnení tekutou odvahou sme sa predbiehali, kto „vyriekne“ ten najlepší školský zážitok. Spomínali sme na prijímačky, na prvé skúškové obdobie, ale aj na milovanú i nenávidenú online výučbu. Smiech a slová striedali veľavravné výmeny pohľadov. Miestami nastalo ticho, ktoré sme automaticky pripisovali pandémii. My predsa za nič nemôžeme. 

Aj napriek tomu, že sme sa zišli v skromnom počte, tak sme boli vďační jeden za druhého. Perfektným prekvapením bola aj spolužiačka z druhého ateliéru. Tá sa rozhodla držať morálku a doplniť chýbajúce „kusy“. 

Vyučovacie hodiny printového ateliéru sú na konci, preto sme sa snažili zachytiť jedinečné momenty. Fotili sme sa  na sociálne siete a rozprávali sa ako starí známi. Áno, jednotne sme sa zhodli –  v poslednom ročníku nám bude „print“ chýbať.

Po skvele strávenom večeri a viac ako hodine rozprávania, spomínania a miernej nostalgie z niektorých našich školských zážitkov, sme sa zhodli na ďalšej veci. Keďže čas utekal a teplota vonku veľmi rýchlo klesala, usúdili sme, že je najvyšší čas rozlúčiť sa. Aj keď sme boli už dosť premrznutí, priveľmi sa nám tú jedinečnú atmosféru vianočných trhov a dobrej spoločnosti opúšťať nechcelo. Nakoniec sme sa predsa len pobrali a na najbližšej zastávke sa naše cesty v ten deň rozdelili. Opäť sa ale spoja na najbližšej hodine Kreatívneho štúdia, kde si klasicky „podáme“ jeden druhého pri vzájomnom hodnotení článkov. 

Autorky: Natália Adamkovičová, Kamila Gúčiková, Laura Kuricová a Mária Mihalíková

Foto: autorky

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply