Uverejniť nepravdu je pre novinára ako pre vodiča kamiónu zaspať na ceste

Oslava sedemdesiatky katedry žurnalistiky pokračuje. Ako darček na Mikuláša dostali budúci novinári diskusiu so spravodajcom BBC pre strednú Európu Nickom Thorpeom. Hneď na začiatku ich vyzval, aby prejavili svoje názory a nebáli sa byť zvedaví. O svojich dlhoročných žurnalistických skúsenostiach, i tých neľahkých, rozprával s úsmevom a záujmom vysvetliť, aká dôležitá je práca novinárov. A nie všade majú pri jej vykonávaní rovnako dobré podmienky. 

Od študentov dostal niekoľko pálčivých otázok: Treba dať stále priestor všetkým zainteresovaným stranám, aj keď sú ich názory extrémistické?

„Verím, že áno,“ odpovedal Nick Thorpe. Osloviť by sme mali všetky strany sporu, každému klásť nepríjemné otázky, trvať na odpovediach a poukázať na nepravdivé tvrdenia, ak sa objavia.  

Aj keď sa novinári snažia byť nestranní, nemali by v istých veciach aj vyjadriť svoj vlastný názor? Odpoveďou bol osobný zážitok. Po niekoľkých rokoch, keď sa venoval jednej z tém, sa ho jeho blízky opýtal – na ktorej strane vlastne stojí a aký je jeho osobný názor. Názor Nicka Thorpea. 

Diskutovalo sa tiež o problematike overovania informácií. Je však možné overiť si ľudské príbehy? Nick Thorpe ich má výnimočne rád, zaujímajú ho najmä príbehy utečencov.

Foto: LV

Mnoho zážitkov spojených s ambíciami priniesť ako prvý výnimočnú správu, má aj Zoran Stevanović z regionálneho zastúpenia UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) v Budapešti, ktoré podujatie na našej katedre žurnalistiky zabezpečilo. V minulosti totiž pôsobil v CNN či Reuters a zažil pár exkluzívnych – viac či menej vážnych situácií: ako keď sa vďaka kontaktom na Blízkom východe dozvedel, že zomrel Jásir Arafat. Zatelefonoval hlavnému palestínskemu vyjednávačovi Saíbovi Irikátovi, ten mu to potvrdil. Ale predtým, než ho prepojil so živým vysielaním CNN, na poslednú chvíľu si ešte nenápadne, cez rozhovor o predtým spoločne zdieľaných momentoch, overoval, či je na druhej strane linky skutočne on. Potom ho už mohol nechať potvrdiť svetu smutnú „breaking news.“ 

Svoje živé rozprávanie ukončil Zoran Stevanović obavou, nad ktorou často uvažuje. Tak, ako sa vodič kamióna bojí, že zaspí, novinár má – a mal by vždy mať – strach z toho, že uverejní nepravdivú informáciu. 

Autorka: Štefánia Turyová

Autorka fotiek: LV

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply