Ako presurfovať skúškovým

 

Na úspešné absolvovanie bakalárskeho štúdia je okrem iného potrebné nazbierať 37 kreditov z voliteľných predmetov. Čo si zvoliť tak, aby to príliš nebolelo, no zároveň, aby sa to dalo za šesť semestrov splniť? Dilema takmer každého študenta.

„Tento semester som si dala Windsurfing, bude to v Chorvátsku, poď so mnou!“ nahovárala ma minulý rok moja kamarátka z telovýchovy. Vyvalene som na ňu pozerala, že: „Čo by som tam asi tak ja robila? A okrem toho, akoby som mohla ísť s vami, keď je to predmet z inej fakulty?“ Predmet z inej fakulty…zamyslím sa a pred očami sa mi zjaví muž, ktorý sa nám na zápise do prvého ročníka snažil vysvetliť, ako si prihlasovať predmety do rozvrhu. Okrem iného spomenul, že Univerzita Komenského umožňuje prihlásiť si „céčkový“, a teda voliteľný predmet aj z iných odborov. Otvorila som informačný systém AiS, lustrujem ponuku predmetov a! Windsufing za osem kreditov. Pridala som a čakala do mája. A on sa skutočne konal – na Pelješaci.

Odvoz tam aj späť vybavili dve dievčatá z telovýchovy, ubytovanie aj surfy boli zahrnuté v cene kurzu. Nám zostalo už len zbaliť si plavky, neoprén, opaľovacie krémy a nejaké rezne na cestu. To sme ešte nevedeli, že namiesto krémov sme si mali pribaliť o jednu mikinu naviac.

Ubytovali nás v bunkách po piatich, na pohlaví a fakulte nezáležalo. Veď z inej fakulty som tam bola len ja. Zvyšok tvorili budúci tréneri a telocvikári. Môj strach z podpriemernosti sa neskôr ukázal zbytočný, pretože sme  sa všetci ocitli na jednej potápajúcej sa lodi – na jednom potápajúcom sa surfe.

Ostrov Pelješac je ideálny na vodné športy práve pre priaznivý vietor, ktorý bol v posledný májový týždeň skôr opakom priazne. Na začiatku nás rozdelili do dvojíc, ktoré sa po pár pokusoch na doske striedali. Trénovalo sa v dvoch fázach, doobeda a poobede. Avšak poobedný vánok sa väčšinu dní rozšantil tak, že nám začiatočníkom to isté nedovolil. A tak sa účastníci rozštiepili na dve skupiny, na determinovaných študentov a veterných „opaľovačov“. Plážou sa ozýval smiech a všetky hudobné žánre z prenosných reproduktorov. Nikto sa neutopil, naopak, niektorí sa windsurfovať skutočne naučili!

Najvzácnejším kreditom na tomto kurze bola neopísateľná pohoda. Ľudia sa prechádzali, bavili sa, hrali karty, pospevovali si, či len tak boli. A nikoho nič netrápilo. Akoby aj mohlo, veď sme mali školu hrou!

Z kurzu sme si okrem základov windsurfingu odniesli aj zlé opálenie, príjemné zážitky a nové priateľstvá. A samozrejme, tých osem kreditov!

autorka: Paulína Barlová

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply