Fotoreportáž: Kúsok Škandinávie na Slovensku

Los mokraďový je najväčší zástupca čeľade jeleňovitých a väčšine z nás sa v mysli spája so Škandináviou či severnou Amerikou. Málokto však vie, že toto zviera kedysi prirodzene obývalo aj slovenské lesy. Pred tristo rokmi ho však ľudia vyhubili a na naše územie už iba občas zablúdi zo susedného Poľska.

Na Slovensku máme niekoľko organizácií, ktoré sa snažia chovať losa v zajatí a jedného dňa toto majestátne zviera vrátiť do slovenskej prírody. Do tejto iniciatívy sa už niekoľko rokov zapája aj Zveropark v Revišťskom Podzámčí pri Žarnovici. V súčasnosti chovajú jedného losa, je to náročné,  ale časom by k nemu mohla pribudnúť aj samička. V minulosti sa však Zveroparku podarilo odchovať aj dve mláďatá losa.

Los mokraďový obýva najmä územie Poľska, Fínska, Škandinávie, Ruska, Kanady či Aljašky. Ide o bylinožravé zviera a živí sa najmä listami, inými časťami rastlín, vrátane kôry drevín či ihličia borovíc. Oboru vo Zveroparku v súčasnosti obýva trojročný samec, ktorý sa narodil v zajatí, v ZOO Chomutov, odkiaľ ho do Zveroparku priviezli. Okrem jeho tradičnej potravy dostáva denne dávku zeleniny a špeciálnych granúl, ktoré mu majú zabezpečiť všetky živiny potrebné pre jeho zdravý vývoj.

Aj keď ide o bylinožravé zviera, los dokáže byť pre človeka nebezpečný. Presvedčili sme sa o tom aj my, keď sme spolu s ošetrovateľom vstúpili do niekoľkohektárovej obory, v ktorej mladý, výškou takmer dvojmetrový samec, žije. V súčasnosti je bez parožia, pretože ich pred pár mesiacmi zhodil a nové mu ešte iba začínajú rásť. V zajatí však losom nenarastú také veľké, ako vo voľnej prírode. Občas si vyskúšal, čo si k nám môže dovoliť a pricválal k nám na vzdialenosť pár metrov. Až vtedy som si uvedomil, aké obrovské zviera to je a že ma dokáže aj zabiť. Podľa ošetrovateľa sa človeka nebojí ani vo voľnej prírode. Potom sa vzdialil do lesa a nám nezostávalo nič iné, iba ho ísť hľadať. Po asi dvadsiatich minútach sa nám ho podarilo nájsť a asi dve hodiny ho pozorovať.

Aj keď je los najväčším lákadlom Zveroparku, okrem neho je domovom aj pre mnoho iných zvierat. Ide najmä o druhy, ktoré prirodzene žijú aj na Slovensku, ale chovajú tu aj zvieratá z Afriky či Južnej Ameriky.

Autor: Filip Lyko
Foto: autor

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply