Morčacie srdce

autor: Michal Mário Šťastný

Naučil som sa variť perfektnú a superlacnú polievku. Po niekoľkých mesiacoch samostatného života som si, zruinovaný, prvýkrát v živote kúpil morčacie srdce. Len jedno. Stálo dvadsaťdva centov. Rozkrájal som ho na deväť kúskov, z ktorých každý bol veľký skoro ako jedno kuracie srdiečko. Pôvodne som si chcel kúpiť dve kuracie srdcia, ale predavačka mi povedala, že také malé množstvo váha ani neodváži. Tak som si povedal, že sa bachnem po vrecku a kúpim si srdce morčacie. Za päť centov som si dokúpil ešte jeden zemiak, za ďalších sedem jeden petržlen a za posledné štyri centy - jednu mrkvu. Vňate zo zviazanej mrkvy a petržlenu som ukradol.

Doma som všetky ingrediencie hodil do vody, pridal čierne korenie, trochu rasce a soli a za polhodinu boli dva taniere skvelej polievky na svete!

foto: Júlia Brižeková