Monthly Archives:

október 2024

Svetový deň duševného zdravia

Desiaty október bol svetovým dňom duševného zdravia. Približne jeden z ôsmich ľudí na svete žije s mentálnou chorobou, ako je napríklad depresia, úzkosť, schizofrénia a bipolárna choroba.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie žije s depresiou 3,8 percenta svetovej populácie. S úzkosťou 3,6 percenta. Najvyšší výskyt je v krajinách s malým až stredným príjmom, kde je prístup k liečeniu obmedzený. Na Slovensku sú možnosti platenej liečby častejšie ako štátnej. Slováci si za sedenie u terapeuta musia zaplatiť tridsať až sedemdesiat eur, ktoré môže trvať od 45 minút po hodinu. Online terapie sú tiež veľmi frekventované. Zaplatíte 25 až 60 eur.

Slováci s urgentným problémom si musia často počkať aj mesiace, aby sa v štátnych zariadeniach dostali na rad. Ostáva tak mnoho ľudí, ktorí problémy zapíjajú, užívajú drogy, v najhoršom prípade spáchajú samovraždu. Len za minulý rok spáchalo samovraždu 501 osôb. Národné centrum zdravotných informácií tiež informovalo, že prevažne išlo o mužov.

Kvôli obmedzenej lekárskej starostlivosti sa rozhodlo viacero iniciatív pomôcť spoločnosti v boji proti duševným ochoreniam. Využiť môžu služby ako IPčko a Linku dôvery Nezábudka, ktoré sú nonstop prístupné. Riešia primárne depresiu, a s tým spojené samovražedné myšlienky, a úzkosť.

Ďalšou možnosťou sú krízové centrá. Univerzita Komenského poskytuje psychologické poradenstvo od roku 1968. Návšteva je bezplatná. Stačí, ak na stránke univerzity vyplníte kontaktný formulár, kde zadáte svoje osobné údaje a o čom by ste sa chceli rozprávať. Využiť môžete online alebo osobné konzultácie. Ak sa hanbíte rozprávať o svojich problémoch, môžete využiť aj mailové poradenstvo, kde komunikujete so študentmi posledných ročníkov psychológie. Robia tak v rámci odbornej praxe pod drobnohľadom odborníkov.

Všímajte si svoje okolie a v prípade ťažkostí si navzájom pomôžme. Alebo posuňte informácie tým, ktorí pomoc potrebujú.

Autorka: Dominika Elizabeth Varga