Pašekova kliatba?

Hokejisti HK Poprad dokázali ovládnuť základnú časť, vo vyradovačke však skončili už v prvom kole.

Fanúšikovia najrýchlejšej kolektívnej hry poznajú veľmi dobre nepísané pravidlo, ktoré hovorí, že víťaz základnej časti by sa nemal dotknúť trofeje. Na Slovensku sa pre najlepší tím dlhodobej súťaže už niekoľko rokov udeľuje pohár Dušana Pašeka. Toho sa Popradčania, napriek pravidlu, dotkli a hrdo ho ukazovali fanúšikom.

O necelých dvadsať dní neskôr Poprad skončil. Po prvýkrát v histórii slovenského hokeja sa stalo, že víťaz základnej časti skončil už v osemfinále. Mnohí diváci nahlas špekulujú, že dôvodom skorého konca môže byť aj porušenie už zmieneného pravidla.

My ostaneme vecní. O sezóne po sezóne sme sa porozprávali s lodivodom Kamzíkov Toddom Bjorkstrandom.

Pán tréner, aké pocity prežívate po predčasnom ukončení sezóny?

Sú to pocity absolútneho prázdna. Cítim, že som tu nedokončil prácu. Som sklamaný, že už nehráme.

Z laického pohľadu sa zdalo, že sme nevedeli využiť výhodu domáceho prostredia. Váš asistent Ján Šimko povedal, že pre Poprad je lepšie hrať v Nitre, kde je užšie klzisko. Aký je hlavný dôvod, že sme zlyhali v domácich zápasoch?

Prvý zápas série sme vyhrali v riadnom hracom čase, druhý sme, bohužiaľ, hrali veľmi zle. Hlavným problémom bolo, a nad tým sa mi často zastavoval rozum, že pred vlastnými divákmi sme nehrali dobre. Akoby boli hráči pod väčším tlakom. Keď sme cestovali na súperov ľad, videl som na hráčoch, že nervozita z nich mierne opadla. Ale to nie je výhovorka, musíme byť doma lepší. V poslednom domácom zápase sme viedli o tri góly, avšak Nitra nás dokázala poraziť. To bola ťažká rana. Čo sa týka veľkosti ihriska, tak s tým súhlasím.

Na rozdiel od základnej časti sa váš tím trápil v presilových hrách. Chýbal vám obranca, ktorý by v presilovkách nahradil dlhodobo zraneného Oldricha Kotvana?

Odkedy sa Oldrich zranil,  našou prvou voľbou bol Jake Cardwell. Ten hral počas celej série. Mali sme hráčov, ktorí túto úlohu musia zvládnuť. Presilovky sme jednoducho nezvládli dostatočne dobre. A viete, nevyužitá presilovka znamená, že musíte viac zabrať v hre 5 na 5. A to bol pre nás trochu problém. Nadreli sme sa na strelenie gólu.

Hlavný tréner HK Poprad Todd Bjorkstrand (foto: autor)

Je zaujímavé, že podobnú situáciu v kariére ste už zažili. Počas vášho angažmánu v Dánsku ste v sezóne 2012/2013 vyhrali základnú časť a následne ste s vypadli v prvom kole vyraďovacej časti – tak ako s Popradom.

Áno, pamätám si to. Vtedy sme boli tiež veľmi sklamaní, ale poučili sme sa a nasledujúcu sezónu sme to dotiahli až do finále. Treba len dúfať, že aj budúca sezóna bude pre Poprad taká úspešná, akú som zažil vtedy v Dánsku. Mám teraz viac času premýšľať nad tým, v čom by sme mali byť lepší.

Nitra, váš štvrťfinálový súper, to nakoniec dotiahla až do finále, ktoré suverénne ovládla 4:0 na zápasy. Nitrania v základnej časti skončili ôsmi a museli ísť do predkola. V čom tkvie ich úspech?

Priznám sa, že v základnej časti tím po mojím vedením neodohral mnoho zápasov proti Nitre. Myslím si však, že ich kabína si dokonale sadla. V kolektívnom športe to je nesmierne dôležité. Netreba zabúdať na to, že vstrelili najviac gólov v základnej časti. Práve góly sú oblasť, v ktorej sme z času na čas zlyhávali. Boli zápasy, kde sme vyhrávali o jeden alebo aj viac gólov a Nitrania napriek tomu dokázali otočiť vývoj stretnutia. Musím uznať, že si zaslúžili postúpiť.

S Kamzíkmi ste podpísali dvojročnú zmluvu. Plánujete teda ostať v Poprade alebo máte na stole aj atraktívnejšie ponuky?

Určite tu plánujem ostať. Ako ste povedali, podpísal som dvojročnú zmluvu a tú plánujem naplniť.

Autor: Daniel Barilla

You Might Also Like