Bystrický duet

Najprestížnejší hokejbalový turnaj v Európe prichádza po roku so zaujímavými novinkami.

Po minuloročnom 14. ročníku Országh cupu sa niekoľko mesiacov hľadal nový prechodný pobyt populárneho podujatia. Najúspešnejší slovenský kolektívny šport to nemá na ružiach ustlané a usporiadatelia turnaja o tom vedia svoje. „Priznám sa, že zo začiatku sme uvažovali nad Martinom a Popradom. Ani jedna z alternatív však pre nás nakoniec nebola zaujímavá,“ pripustil Martin Caban, dlhoročný organizátor Országh cupu.

Oficiálny plagát 15. ročníka Országh cupu (zdroj: Martin Caban)

Turnaj každoročne prichádza s niečím novým, vlani to bolo vysielanie väčšiny zápasov cez internet. „Tento rok prichádzame s veľkou novinkou, po prvýkrát v histórii budeme organizovať aj ‚trojkový‘ hokejbal. Ten sa bude konať koncom júna v Banskej Bystrici. Klasický ‚päťkový‘ sa bude dva týždne predtým v Považskej,“ ozrejmil Caban. 

Hokejbal sa zvyčajne hrá vo formáte jeden brankár a päť hráčov. V posledných rokoch však čoraz väčšiu popularitu získava „trojkový“ hokejbal, teda jeden brankár a traja hráči v poli. Zaujímavosťou je, že na Slovensku existuje viac „trojkových“ než „päťkových“ regionálnych líg. 

Konečnú voľbu hracích miest ovplyvnili aj fanúšikovia na sociálnych sieťach. Tí vo veľkej miere hlasovali za Považskú a Banskú Bystricu. „Pre Považskú to bude premiéra, tam turnaj ešte nezavítal. Sú tam dve pekné ihriská, jedno bude na tamojšom zimnom štadióne. Pripomeniem, že turnaj sa musí hrať simultánne na dvoch plochách, ináč by sme to nestihli. Do Banskej Bystrice sme presunuli ‚trojkový‘ hokejbal. Tu som doma a som si istý, že to dopadne dobre,“ povedal Caban.

Oficiálny plagát 15. ročníka Országh cupu (zdroj: Martin Caban)

Práve Banská Bystrica bola dlhoročnou baštou Országh cupu, v posledných rokoch však podujatie každoročne hľadá azyl. Pri pohľade na už prihlásených účastníkov bijú do oči dve družstvá – Pakistan a India. „Pre nezasvätených to môže byť prekvapením, avšak v hokejbalovom svete patrí India a Pakistan medzi konkurencieschopné tímy. Som rád, že ich privítame na Slovensku. Celkovo sa na trojkovom turnaji predstaví sedem tímov Svetovej hokejbalovej série, čo je porovnateľné s majstrovstvami sveta v hokeji. Okrem tejto exotiky však v ‚päťkovej‘ súťaži máme zaregistrovaných aj domácich matadorov – obhajcu titulu Leopoldov Poprad, niekoľko tímov z Banskej Bystrice, Žiliny, Zvolena a iných slovenských miest. Vodu môže zamútiť ktokoľvek,“ ozrejmil Caban. 

Podujatie je známe bohatým sprievodným programom, tento rok nebude výnimkou: „Oslovili sme štyri hokejové školy zo stredného Slovenska – Banskú Bystricu, Zvolen, Považskú Bystricu, a Žilinu. Ich deti budú hrať popri hlavnom svoj vlastný turnaj – mládežnícky. Na začiatku bude draft (výber hráčov, pozn. aut.), kde si verejnosti známi hráči vyberú svojich parťákov. Takýmto spôsobom chceme spopularizovať hokejbal medzi mladými ľuďmi.“

To však nie je podľa hlavného organizátora jediná vec, ktorá má prilákať široké masy. Medzi ďalšie marketingové aktivity patrí aj bohatý program zameraný na všetky vekové kategórie. Ten spríjemní turnajové dni v oboch mestách. „Pre deti sme si pripravili obľúbené maľovanie na tvár, balónové kreácie, bublifukovú show a mnoho iného. Najväčším ťahákom však bude menší exhibičný zápas, v ktorom sa v predvečer Országh cupu stretnú známi hokejisti. Súťažiť budú v rôznych disciplínach, napríklad samostatné nájazdy, rýchlosť či presnosť strely. Bude to také predjedlo pred hlavným chodom. V neposlednom rade máme dohodnuté aj vystúpenie Roba Miklu. Každý si tak príde na svoje, aj hráči, pre ktorých sú pripravené špeciálne medaily i ceny.“ 

Exhibičný zápas bude plný známych mien (zdroj: Martin Caban)

Dlhoročný organizátor na záver pripustil, že pripraviť takýto veľký turnaj nie je jednoduché. Investovaný čas a energia sa nevráti ľahko. „Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, ale je možné, že pre ‚päťkový‘ hokejbal to bude labutia pieseň. Ale opakujem, nechcem predbiehať,“ zakončil rodený Banskobystričan.

Autor: Daniel Barilla

You Might Also Like