Zmysel života

Nie vždy je jednoduché prísť na to, čo nás v skutočnosti robí šťastnými. Nie každý na to príde, ale určite si každý z nás položil otázku, „čo je zmyslom života?“

Každému sa vyskytne mnoho chvíľ a príležitostí, ktoré v nás vyčaria príjemný pocit, no nie vždy to musí tak byť. Šťastie je jedným z dôvodov, keďže je človek spokojný. Nie je dlhodobé, ale len chvíľkové, ale mnohí z nás chcú tento pocit zažívať stále. 

Niektorí si to spájajú s peniazmi, pretože môžu byť prínosom niečoho zmysluplného, a že si môžu kúpiť čokoľvek, čo im spraví radosť. Pre druhých je presný opak, ako napríklad pomáhať iným. Sú to starí, chorí ľudia alebo tí, ktorí nedostali v živote to, čo iní, a takí si vážia akúkoľvek pomoc, ktorú im poskytnú.  

Mnohí zistia až v neskorom veku, že po celý čas neprišli na to, čo ich napĺňa, pretože chodia do práce, robia to, čo sa od nich žiada, ale v skutočnosti ich to, čo robia, nebaví.  Má to tak naozaj v skutočnosti byť? Nemali by sme robiť to, čo nás baví?

Čo pre mňa znamená zmysel života?

Keď som si položila túto otázku, nevedela som úprimne odpovedať. Ako prvé mi napadla krása, múdrosť či dokonalosť, ktorá nikde nie je určená. No toto v skutočnosti nie je ono. Je to láska. Či už od rodiny alebo priateľov, je pre ľudí naozaj dôležitým faktorom. Vďaka tomu, že ju odmala dostávam, vidím v ľuďoch to pozitívne a snažím sa tento cit aj rozdávať. Je s tým spojená rodina, bez ktorej by som nikdy nepochopila, čo je to lásku dostávať a taktiež ju oplácať. Rodina je tá, ktorá vždy stojí pri vás nech sa deje čokoľvek, pretože sú to tí najbližší, ktorí vás nikdy neopustia, nezradia a pomôžu v najhoršej chvíli.

Avšak skutočným zmyslom, je byť spokojný so sebou a s tým, čo robíme.

My máme vždy možnosť vykonať to, čo naozaj chceme. Voľne cestovať, študovať, zabávať sa, pracovať, mať rodinu…a hlavne byť šťastný. Pretože život nie je o dokonalosti. Je to o tom, aby sme ho žili tak, ako v skutočnosti chceme a s kým chceme.

A aby som odpovedala na úvodnú otázku, je to niečo individuálne, pretože každý človek má iné priority a pre niekoho má niečo väčší význam ako pre niekoho iného. Sama mám v hlave rôzne myšlienky, ktoré som sa snažila dať dohromady, avšak možno v celku nemusia dávať zmysel, ale samostatne áno. A presne taký býva aj život, niekedy nám niektoré veci v celku nedávajú nijaký význam, no keď si to rozoberieme, vtedy to naozaj pochopíme. 

Amália Bačová
Najnovšie články od Amália Bačová (zobraziť všetky)

You Might Also Like