SLAVÍN – pietny obelisk nad Bratislavským hradom

Ak si chcete uctiť obete svetových vojen, v Bratislave na to máte len dve miesta. Prvým je cintorín padlých z prvej svetovej v Petržalke, známejším je však Slavín, ten pripomína obete sovietskych vojsk. Vďaka tomu, že sa týči nad mestom, ťažko ho prehliadnuť.

Vojenský cintorín Slavín sa nachádza nad Bratislavským hradom.  Dá sa k nemu dostať autom, v tom prípade ale nevieme, kde zaparkujete. Iba ak by ste na kopci vlastnili nejakú vilu… Ďalšie možnosti? Autobus alebo peši. Treba si ale dať pozor, lebo uličky pod Slavínom sú poprepletané s množstvom odbočiek, človek sa tam môže ľahko stratiť. Keď sa ale k cieľu konečne dostane, zistí, že sa mu to blúdenie oplatilo.

Slavínu dominuje veľký pomník. Stavba tohto monumentu sa začala v roku 1957 a trvala tri roky. Architektom je Ján Svetlík a celý objekt postavili v štýle socialistického realizmu. Skladá sa z obradnej miestnosti, kde sa nachádza epitaf v znení: ,,Ty, ktorý vchádzaš sem odožen bôľ a súcit, nech kropky tvojich sĺz nezvonia o mohyly, za hrdosť človeka za život ľudstva súci, za tvoju jasnú tvár my smrť sme podstúpili“.  Nad obradnou miestnosťou sa týči  takmer 40 metrov vysoký obelisk, na ktorého vrchole stojí socha vojaka zvierajúceho vlajku. Okolo pamätníka je pochovaných 6845 sovietskych vojakov, ktorí prišli o život v boji o Bratislavu v posledných dňoch druhej svetovej vojny.

Samozrejme, nie všetci sa pozerajú na dominantu mesta s nadšením. Podľa niektorých symbolizuje oslobodenie spod vlády nacizmu, podľa iných je to znak prevzatia moci komunistami. Inak povedané, jedni ho vnímajú ako symbol slobody, iní ako takzvané ,,z blata do kaluže“.

Či už Slavín chápete ako jednu alebo druhú možnosť, nejde mu uprieť, že výhľad z neho je famózny.  Škoda, že z jednej strany to hyzdí moderná budova, ktorá údajne  postavili načierno. Nebyť toho, človek si výlet a krásne pohľady zo Slavína naozaj užije.  

Text: Adam Baláž
Foto: autor

Adam Baláž
Najnovšie články od Adam Baláž (zobraziť všetky)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply