Markízu prezývajú familiárne Mara

V stredu, 18. októbra 2017, sa študenti druhého ročníka Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty UK zúčastnili exkurzie v televízii Markíza. Na jednej hodine televízneho ateliéru sa nás školiteľ Dávid Vido spýtal, či by sme sa chceli naučiť strihať. Ponúkol nám možnosť naučiť sa strihať reportáže priamo v jeho domovskej televízii – v Markíze. Možnosť ako bola táto sa neodmieta, triednou rozoznelo jednohlasné „áno“.      

Po príchode do televízie nám Dávid Vido ukázal priestory televízie, neskôr nás zaviedol priamo do strižne pre reportérov, kde nás rozdelil do dvoch skupín. Dostali sme zadanie natočiť zábery k reportáži o krásnom jesennom ráne. Na splnenie zadania sme mali presne 10 minút. Zábery sme natáčali na smartfóny. Moderátori Telerána, ktoré sa v tom čase natáčalo, pozerali na nás skúmavými pohľadmi. Do záberov sa nám priplietla aj krásna ryšavá mačka, ktorá dotvorila myšlienku našej reportáže. Po natočení množstva záberov sme sa dostali už do strižne. 

V strižni nám náš školiteľ Dávid Vido dôsledne vysvetlil aká je náročná tvorba reportáže. Ukázal nám aj špeciálnu klávesnicu určenú priamo na strihanie. Objasnil nám aj to, čo znamená slovo švenk a ako ho správne používať. Takisto nám ozrejmil, prečo cit pre detail u reportéra hrá významnú úlohu. Po postrihaní jednotlivých záberov vznikla kvalitná reportáž hodná odvysielania vo večernom spravodajstve. Teda aspoň my sme z nej mali také pocity.

Bol to nezabudnuteľný zážitok, ktorý nám dal veľa nových skúsenosti pre našu budúcu kariéru. Okrem toho nám táto návšteva priniesla dôležitý poznatok. Fakt, ktorý sa nedozviete ani v najbulvárnejších plátkoch. Markízu interne nazývajú Mara. Takže milá Mara, bolo nám cťou a tešíme sa na ďalšie stretnutie!

Text: Marta Fandlová
Foto: Patrícia Volanská a Dávid Vido

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply