Lietadlo alebo pole

V súvislosti s globálnymi zmenami klímy sa často spomína vyjadrenie, že najviac budú postihnuté práve tie krajiny, ktoré majú najnižší podiel na zvyšovaní teplôt. V prevažnej miere ide o chudobné krajiny nestabilného regiónu subsaharskej Afriky či južnej a juhovýchodnej Ázie. Nevynímajúc ani nízko položené tichomorské ostrovy, ktorým do niekoľkých dekád hrozí, že skončia pod hladinou mora. Naopak, najodolnejší budú najväčší znečisťovatelia, aj keď sa snažia svoje podiely znížiť. Hoci patrí k tzv. svetovým hráčom, India v prepočte bohatstva na obyvateľov nepatrí k najlepším krajinám na život. Čoskoro však v počte obyvateľov predbehne Čínsku ľudovú republiku a bude patriť k najväčším „distribútorom“ klimatických utečencov. Na túto tému sme sa porozprávali s Rajaatom, ktorý pochádza z mesta Raigarh v štáte Čhattísgarh v centrálnej Indii. 

Rajeet, aké je to vyrastať v malom meste v Indii, mimo hlavných centier krajiny?

Narodil som sa v meste Raigarh vzdialenom od hlavného mesta asi 1200 kilometrov. Pracujem v IT, venujem sa programom a rád sa vzdelávam v iných jazykoch na internete. Mám oboch rodičov a troch súrodencov, sme taká bežná indická rodina z vidieku. Naše mesto nemá ani dvestotisíc obyvateľov, ale žijem tam rád. Máme čisté nebo, celkom dobrý vzduch a je to také osobnejšie. 

India sa často spomína v súvislosti s klimatickými zmenami. Pociťujete ich aj u vás doma?

Samozrejme. Napríklad v lete nám bežne teplota stúpne aj na skoro 50°C. Je to pre ľudí veľmi náročné. Zároveň je naše mesto malé, a tak tu nie je veľa príležitostí, kde by si ľudia mohli zarobiť. Mám to šťastie, že viem pracovať s programami na počítači, avšak je tu veľa poľnohospodárov, ktorým počasie sťažuje už i tak náročnú prácu. Množstvo ľudí, nielen v našom meste, ale naprieč Indiou, pácha samovraždy. 

Čo ich donúti si siahnuť na život? Skutočne neexistuje žiadne východisko zo zúfalej situácie?

No jednoducho nevidia východisko. Ďalším z najčastejších riešení, ku ktorým sa uchyľujú, je presťahovanie sa do väčších miest. Či už do Nového Dillí, Kalkaty, Bangalúru, jednoducho do miest. Je tam viac práce. Ale je pravdou, že títo ľudia, keď sa tam dostanú, pracujú na podradných pozíciách za smiešne peniaze aj na indické pomery. Stále nemajú vyhraté, aj keď sa majú určite lepšie ako na vidieku. Ale to platí asi vo všetkých chudobnejších krajinách. 

Ako je to s možnosťou sa vysťahovať preč z Indie? 

To platí možno pre bohatšiu, strednú vrstvu. Ľudia, ktorí pracujú na svojich poliach si nemôžu dovoliť kúpiť letenky a odísť kamsi preč. Sú odkázaní na Indiu. Bohatší ľudia smerujú napríklad do Anglicka, lebo často tam už majú aj rodinných príslušníkov a žijú tam lepší a stabilnejší život. Veľa z nich sa nikdy nevráti. Veľmi podobné je to aj v susednom Bangladéši, mám odtiaľ kamarátov. Tam sa zasa všetci sťahujú do Dháky, hlavného mesta. Buď nemajú čo jesť, zatopí ich voda alebo utečú.

Je India na dobrej ceste? Čo ju čaká v najbližších dekádach? Bojíte sa klimatických zmien? 

Určite platí, že India rastie ekonomicky, hospodársky či vzdelanostne. Avšak pri jednej a pol miliarde obyvateľov sa tieto zmeny nevedia rýchlo prejaviť. Ja však verím, že nás čaká dobrá budúcnosť. Neznášam horúčavy a verím, že ešte počas môjho životu sa veci pohnú k lepšiemu.

Autor: Tomáš Blahuta

Tomáš Blahuta
Najnovšie články od Tomáš Blahuta (zobraziť všetky)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply