Spánok – nepochopený, ale dôležitý aspekt

„Neurovedec objavil prelomový spôsob, ako byť múdrejší, príťažlivejší, štíhlejší, šťastnejší, zdravší a ako zahnať rakovinu – dobrý nočný spánok.“ Tak denník Guardian opísal, čo s nami robí zdravý spánok a predstavil amerického neurovedca a spisovateľa, Matthew Walkera, ktorý priblížil silu spánku a snov v knihe Prečo spíme.

Matthew Walker je profesorom neurovied a psychológie na Kalifornskej univerzite v Berkeley. Predtým sa odborne venoval psychiatrii na Harvardovej univerzite. Publikoval viac než sto vedeckých štúdií a vystúpil v mnohých médiách. Napríklad v BBC News či National Public Radio, ale prednášal aj na známej TEDx, kde sa venoval téme spánku a tomu, ako môže byť zdravý spánok našou „super schopnosťou“. V knihe Prečo spíme objasňuje, ako môžeme ovládať náš spánok a tak zmeniť svoj život k lepšiemu. 

Matthew Walker
Zdroj: pexels.com

Prečo je spánok taký dôležitý

Spánok patrí k najdôležitejším, ale najmenej pochopeným aspektom nášho života, zdravia a dlhovekosti. Vedci a odborníci stále vedú diskusiu o tom, prečo nás postihujú ničivé zdravotné následky, keď nespíme. Ako vlastne spánok pomáha nášmu telu a mozgu?

Matthew Walker vo svojej knihe píše, že okrem iných funkcií, spánok posilňuje našu schopnosť učiť sa, zapamätávať si a robiť logické rozhodnutia. Usmerňuje naše emócie, dopĺňa imunitný systém, dolaďuje metabolizmus a reguluje náš apetít. Snívanie pochováva bolestivé a vytvára priestor virtuálnej reality, v ktorom mozog spája pohľad do minulosti s náhľadom na súčasnosť a podnecuje kreativitu.

Toto nemá byť reklama na Walkerovu knihu. No sami môžeme vidieť koľko aspektov nášho života spánok ovplyvňuje. Aj posledné prelomové vedecké objavy, zhrnutia výskumov a klinická prax do značnej miery pomohli. V jednej z týchto štúdií Walker vysvetľuje, ako nám spánok môže pomôcť s učením, efektivitou, produktivitou a aj úspešnosťou. Taktiež ako nám môže zlepšiť náladu, intenzitu energie a regulovať hormóny. Ale aj v oblasti prevencie proti rakovine, Alzheimerovej chorobe či cukrovke. A napokon, ako nám spomaľuje prejavy starnutia a podporuje dlhovekosť.

Zdroj: pexels.com

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už v roku 2004 organizovala diskusiu o účinkoch narušeného spánku na zdravie. Vo svojom dokumente z tejto besedy deklarovala, že spánok je nevyhnutnosťou pre dobré zdravie a našu vlastnú pohodu. Odborníci z WHO už vtedy avizovali, že faktory nášho životného štýlu a životného prostredia, sú čoraz viac príčinou ťažkostí spánku. Upozorňovali na rastúci počet prípadov porúch spánku, ich príčiny a dôsledky, ktoré na zdravie ako také majú. Podľa prieskumov z roku 2023 trpí tretina dospelej populácie sveta nedostatkom spánku. 

Čo zhoršuje kvalitu nášho spánku a prečo spíme horšie ako v minulosti

Jedným z hlavných faktorov sú technológie prerastajúce našimi životmi. Tie nám slúžia nielen na zábavu, ale sú aj dôležitým hráčom, ktorý vplýva na spánok. Žiaľ negatívne. S narastajúcim vplyvom sociálnych sietí a neustálou inováciou elektrotechniky, stále viac času venujeme pozeraniu do laptopov či telefónov. Dnes sa veľakrát už bez takejto techniky ani nezaobídeme. Práve modré svetlo, ktoré vyžarujú počítače, telefóny či iné elektronické obrazovky, produkuje hormón melatonín. Ten spôsobuje problémy so zaspávaním či nepokojným spánkom. 

Ďalším veľkým faktorom, ktorý môžeme považovať za veľkého „ničiteľa“ spánku, je kofeín. Veľa ľudí si neuvedomuje, že káva, ktorú vypili po večeri, môže mať nejakú spojitosť s ich zlým spánkom. Alebo aj tá, ktorú vypili pred desiatimi hodinami. Kofeín sa nenachádza len v káve, vieme ho nájsť v niektorých čajoch a mnohých energetických nápojoch, ale aj v potravinách, napríklad v horkej čokoláde či zmrzline, taktiež v liekoch, akými sú tabletky na chudnutie a lieky proti bolesti. 

Jeho účinok nevyprchá najmenej osem hodín. Čiže, keď vypijeme šálku kávy v neskorších popoludňajších hodinách, môžeme mať problém večer zaspať. Ďalšími činiteľmi môžu byť takisto alkoholické nápoje pred spaním, či veľké porcie jedla v neskorých večerných hodinách.

Ako teda na zdravý a kvalitný spánok. Nastavenie budíka, kedy treba ísť spať, je nevyhnutnosťou. Určite je nevyhnutné začať dodržiavať spánkový režim. Chodiť spať a vstávať v tom istom čase každý deň. Dlhším spánkom počas víkendu si nedokážeme vynahradiť nedostatok spánku z predošlého týždňa.

Zdroj: pexels.com

Ako vplýva poobedná siesta na človeka

V našej spoločnosti dominuje názor, že krátke zdriemnutie nám môže pomôcť vynahradiť si nedostatok spánku. Keď si však pospíme príliš neskoro popoludní, večer sa nám bude zaspávať ťažšie. A teda krátky spánok by sme si mali dopriať maximálne do tretej popoludní. 

Takisto relaxácia pre spaním môže mať veľké benefity pre náš spánok. Náš deň si môžeme naplánovať tak, aby sme mali pred spánkom čas na oddych. Uvoľňujúce činnosti, ako čítanie alebo počúvanie hudby, by mali byť súčasťou nášho rituálu pred spaním. 

Ďalšími pomocníkmi pri zlepšovaní nášho spánku môžu byť aj horúci kúpeľ pred spaním, spávanie v tmavej a chladnej miestnosti bez elektronických zariadení, alebo niečoho čo by mohlo narúšať náš spánok (napr. jasné svetlo, hluk, nepohodlná posteľ či privysoká teplota). 

Môžeme povedať, že životný štýl v našej spoločnosti má určite na svedomí to, ako (ne)priorizujeme náš spánok, ale namiesto neho dávame priestor iným aktivitám. Úbytok spánku je jedným z najväčších problémov verejného zdravia, ktorému čelia rozvinuté krajiny 21. storočia. 

Ak chceme zmeniť zanedbávanie spánku na kvalitný spánok, potrebujeme si uvedomiť, ako signifikantne väčší význam by sme mu mali prideľovať. Ako vplýva na náš život a ovplyvňuje nás oveľa viac, ako si možno myslíme. Aby sme mohli byť zdravší, energickejší a hlavne, aby sme si mohli vychutnávať život naplno plnými dúškami. 

Autor: Sochorová Petra 
Zdroj fotografií: pexels.com

You Might Also Like