Od návrhu k šatám

To je názov expozície organizovanej talianskym kultúrnym inštitútom, ktorá v posledných mesiacoch spestrila Slovenské národné múzeum v Bratislave v spolupráci s nadáciou Fondazione Capucci, ktorej cieľom je uchovávať práce Roberta Capucciho..

Roberto Capucci, ktorý vystavené dizajny navrhol, patrí medzi významných módnych návrhárov. Začal tvoriť v Ríme, odkiaľ aj pochádza. Neskôr sa presťahoval do Paríža, kde úspešne pokračoval vo svojej tvorbe. Christian Dior ho ako 26-ročného vymenoval za najlepšieho módneho dizajnéra. Za zmienku stojí aj fakt, že bol prvým neamerickým módnym návrhárom, ktorý obliekal Marilyn Monroe.

Poznávacím znamením jeho práce sú šaty, takzvané sochy z 80. a 90. rokov. Tie sa radia skôr medzi umelecké diela, než nositeľné kúsky. Dve z nich je možnosť pozrieť si práve teraz aj v našom hlavnom meste. Veľkú časť výstavy však tvoria práve jeho nákresy. Je skutočne zaujímavé vidieť takýmto spôsobom celý postup jeho práce a akú dôležitosť pri výtvore finálneho kúsku zohráva práve návrh. Jeho ilustrácie sú veľmi farebné a skutočne prepracované. Obsahujú množstvo zaujímavých tvarov a ako Capucci sám povedal, látka je pre neho ako pre maliara plátno, či sochára mramor. Jeho cieľom je vytvoriť priam až architektonický kúsok.

Jeho dizajny vystavovali mnohé známe Európske múzeá a od roku 2008 funguje vo Florencii aj jeho vlastné s názvom Capucci Museum. Výstava, na ktorej ich po prvýkrát môžeme obdivovať aj v Bratislave, potrvá ešte do konca tohto týždňa.

Autorka: Tatiana Stančíková

Foto: Tatiana Stančíková

Tatiana Stančíková
Najnovšie články od Tatiana Stančíková (zobraziť všetky)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply