Slovenská móda v Budapešti

Začiatkom roka hlavné mesto Maďarska ožilo módou. V múzeu výtvarných umení predviedli svoje jarné a letné kolekcie známi maďarskí dizajnéri. Nechýbalo však ani zastúpenie z iných krajín a, samozrejme, ani zo Slovenska. Okrem prehliadky nových tvári, kde sa odprezentovali študentky dizajnu, svoju novú kolekciu predstavila aj Slovenka Petra Kubíková. Diváci mali možnosť na móle vidieť 14 modelov z jej najnovšej zimnej kolekcie, ktorá nesie názov Fluidum.

Kde najčastejšie čerpáte inšpiráciu pri tvorbe kolekcii a prečo vo vašej tvorbe zohráva takú veľkú úlohu práve Japonsko?

Čerpám ju najmä z okolia, z toho čo zažívam a vidím. Často sa inšpirujem práve rôznymi formami umenia, či už je to architektúra, obrazy alebo hudba. Aj  materiál, jeho farba a povrchová úprava, sú veľkým zdrojom inšpirácie. Vďaka zážitkom tiež často prídem na nejaký zaujímavý nápad. Čo sa týka Japonska, mám k nemu naozaj blízky vzťah. Keďže ma na VŠVU neprijali na prvýkrát, rozhodla som sa pre štúdium japonského jazyka na UK v Bratislave. Trvalo šesť rokov. Štvrtý ročník som absolvovala na univerzite Ferris v Jokohame. S japončinou a japonskou kultúrou som v kontakte každý deň prostredníctvom japonskej kinematografie, literatúry, ale aj práce v podobe výučby či tlmočenia a prekladov. Zo začiatku bola inšpirácia Japonskom priama, no teraz je to skôr podvedomé.

Prezraďte nám, čo bola hlavná inšpirácia v kolekcii, ktorú sme mali možnosť vidieť na móle v Budapešti?

Prehliadka bola určená na obdobie jeseň a zima 2024/2025. Proces tvorby som začala približne dva týždne pred Vianocami, keď takmer každý deň snežilo a vonku panovala skutočná zimná atmosféra. Preniesla som ju do kolekcie v podobe chladných farieb so zaujímavou štruktúrou. Jednotlivé strihy a siluety, ktorým dominovali výrazne plecia, som prispôsobila povahe materiálu. Oblečenie v kolekcii bolo zoskupené do farebných blokov od krémovej, cez sivomodrú, bielu, fialovú a záver bol venovaný tmavému denimu. Farebné bloky boli podporené autorskými drevenými náušnicami vo farbách jednotlivých odevov. Dôležitú úlohu pri výstavbe kolekcie zohrával kontrast v podobe farby, lesku a matu, či štruktúry.

Preferujete prezentáciu svojich prác skôr v zahraničí?

Áno, už od študentských čias som sa zúčastňovala rôznych prezentácii v zahraničí a vždy sa mi to veľmi páčilo. V piatom ročníku na VŠVU som napríklad vycestovala na súťaž až na Nový Zéland. Domácu scénu som už poznala, ale veľmi prínosné bolo pre mňa porovnať moju tvorbu s tvorcami v mojom veku a na mojej úrovni v zahraničí. Veľmi ma to posúvalo a aj naďalej posúva, nakoľko ako dizajnérka som na svoju tvorbu veľmi kritická. Prostredníctvom prezentácie v zahraničí dokážem osloviť nové publikum a  je to pre mňa aj výlet, keď si pár dní oddýchnem, spoznám nové miesta a zároveň objavím nové predajne s látkami.

Ako volíte materiály na tvorbu a ako nakladáte s textilným odpadom, ktorý pri práci vzniká?

Materiál hľadám a nakupujem najmä počas výletov. Viacero látok mám z Japonska, Lisabonu, Budapešti i Nového Zélandu.  Vždy, keď som niekde v zahraničí, navštevujem obchody s látkami a vyberiem si, aké sa mi páčia a viem, že ich v budúcnosti využijem pri tvorbe. Všetko sa snažím pri výrobe zužitkovať čo najviac sa dá, no samozrejme, vždy nejaký odpad predsa len vznikne. Často zo zvyškov vytváram detaily alebo textilné doplnky, napríklad gumičky do vlasov či cestovné vrecká na oblečenie. Nepoužitý nadbytočný materiál občas venujem aj študentom alebo stážistom z ateliéru, ktorí ho ešte môžu ďalej použiť. Ak sa náhodou niečo z prehliadky dlhšie nepredá, neskôr to prerobím na nový kúsok.

Existuje nejaká dobrá rada, ako si udržať svoj šatník moderný, ale pritom sa nezahltiť všetkými trendami z fast fashion?

 Aj mne ako návrhárke to trvalo dlhšie. Najmä, keď som bola mladšia, mala som tendenciu kúpiť si „wau efekt“ kúsok, ktorý ma v obchode ohúril a neskôr som zistila, že ho nemám s čím zladiť, necítim sa v ňom dobre a vlastne ani nemám príležitosť ho vynosiť. Pri vytváraní šatníka je dôležité zadefinovať si, čo je pre váš životný štýl vyhovujúce a praktické, podľa toho, kde a ako trávite deň. Treba ísť skôr po veciach a farbách, ktoré sa dajú medzi sebou kombinovať a viete si ich obliecť na niekoľko spôsobov. Netreba zabúdať ani na jednoduchú údržbu, pretože veci, ktoré sú určené len na chemické čistenie ostanú visieť v skrini, pretože mnohých otravuje neustále chodiť do čistiarne. Samozrejme, je dobré mať aj pár vecí, ktoré sú extravagantnejšie, ale skôr vo forme doplnkov, akými sú kabelka, opasok, náušnice alebo šatka okolo krku. Takéto doplnky vedia celý vzhľad ozvláštniť a dať mu zakaždým iný nádych.

Ďakujem za rozhovor a prajem veľa úspechov!

Autorka: Tatiana Stančíková

Foto: Archív Petry Kubíkovej

Tatiana Stančíková
Najnovšie články od Tatiana Stančíková (zobraziť všetky)

You Might Also Like