Slimačia dvadsaťštyrihodinovka

Na trati Pod dubom si v nedeľu zasúťažia najrýchlejší z najpomalších

Už túto sobotu sa tribúny pretekárskeho okruhu Pod dubom zaplnia tisíckami hmyzích divákov. Čaká nás totiž 45. ročník dvadsaťštyrihodinových slimačích pretekov. Kto získa tento rok zlatú ulitu a prídu všetci zúčastnení do cieľa? Odpovede na tieto otázky sa dozvieme až v nedeľu nadránom, no ešte predtým sa pozrieme na všetkých favoritov a celú trať bližšie.

Legendárna trať s vylepšeniami

Okruh Pod dubom postavili v roku 1975. Odvtedy prešla celá trať niekoľkými vylepšeniami. Poslednou novinkou je dokončenie mosta cez myšaciu dieru. Táto zradná prekážka v predošlých rokoch pripravila sedem slimákov o život, a tak sa organizátori rozhodli namiesto obchádzky vybudovať most, čím skrátili trať na 450 metrov.

Po štarte čakajú na slimákov v prvom sektore trate trávnaté pláne, ktoré ústia do ľavotočivej zákruty pred egrešovými kríkmi. Po úvodnej časti okruhu nasleduje technický úsek. Ten vedie pomedzi dubové korene. Na jeho konci je napojenie na nový most ponad myšaciu dieru, ktorý privedie súťažiacich na klopenú cestu brehu  maličkého potôčika. Záverečný sektor trate je zložený z krtkovho tunelu, kde sa musia pretekári popasovať s cestou vedúcou cez paprikový skleník. Najteplejšia časť trate sa môže stať jednotlivým jazdcom osudnou, preto je nanajvýš dôležité, aby sa tam dostali v čase polievania. Voda z krhly však nemusí byť istotou úspechu. V minulom roku sme boli svedkami až dvojitého zašliapnutia jazdcov miestnou záhradkárkou.

Dvadsať centimetrov šprintéra Furiosiho

V zákulisí sa hovorí len o štyroch ašpirantoch na titul. Tým najväčším je skúsený slimák Napoli, ktorý túto dvadsaťštyrihodinovku vyhral už dvakrát. Jeho slabinou však bude rýchlosť, ktorú značne stráca. Veď ani na jednom z posledných piatich podujatí nedokázal ísť rýchlejšie než desať centimetrov za minútu. Čo však Napoli stratí na rýchlosti, to môže dobehnúť skúsenosťami. Od roku 2014 totiž dokončil každé preteky, v ktorých nastúpil.

Jeho najväčšími konkurentmi bude trojica mladých slimákov pod vedením korytnačky Hany. Výhodou tohto zoskupenia je skupinová práca, z tej ťaží najviac šprintér Furioso. Jeho maximálna rýchlosť sa pohybuje na úrovni 20 centimetrov za minútu, čo z neho robí najrýchlejšieho slimáka štartového poľa. S podporou vetra dokázal v minulom roku ukoristiť tretie miesto, keď sa mu aj vďaka tejto výhode počasia podaril dobrý výjazd zo skleníka, po ktorom predstihol svojho súpera.

Vyhrajú skúsenosti

Do boja o prvenstvo môžu zasiahnuť aj zvyšní dvaja členovia tohto tria. Melákovi a Lukave sa darí najmä v úvode trate. Na tomto úseku im doteraz patria dva najlepšie medzičasy v histórii. Nevýhodou oboch je však slabá orientácia v úzkych uličkách koreňov, tam sa v posledných pretekoch stratili. Pri pohľade na posledných desať víťazov vidíme, že z celkového prvenstva sa vždy tešil slimák, ktorý má za sebou aspoň päť účastí na týchto pretekoch. Skúsenosti sú pri pokorení najťažšej trate slimačieho pretekárskeho kalendára naozaj kľúčové. Preto očakávam, že zlatú ulitu zdvihne nad hlavu Napoli.

Text a foto: Samuel Ďuriš

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply