Vianočné obdobie ako ho poznáme!

Po dvoch rokoch sa Bratislavčania môžu ísť konečne najesť či poprechádzať na Vianočné trhy.

K tomuto zimnému obdobiu neodlučiteľne patrí množstvo jedla, nápojov, svetiel, či vianočnej výzdoby. Vianočné trhy slávnostne otvorili na Františkánskom námestí 25. novembra. Bola som tam aj ja s mojimi spolužiačkami. Program večera bol pestrý. O siedmej večer primátor mesta prišiel rozsvietiť vianočný stromček a popritom vietor rozfúkal nad našimi hlavami umelý sneh. Posledný mal vystúpenie spevák Robo Opatovský, ktorý naladil všetkých ľudí do spevu a tanca.

Po tomto programe sme sa išli prejsť a pozrieť, čo dobrého na vianočných trhoch ponúkajú. Bolo tam toho veľmi veľa, či už sladkého alebo slaného. V stánkoch predávali trdelníky, cigánske pečienky, lokše, štrúdle, pagáče, zemiakové placky, langoše, pečenú kačicu s kapustou, punče, vína, čaje a mnoho iného. Na zahriatie sme si kúpili punč, pohár za tri eurá, čo nám prišlo cenovo adekvátne. Bol dobrý a hlavne sladký. Ochutnala som cigánsku pečienku a pečienkové lokše, boli výborné. Zarazili nás však ceny – cigánska pečienka 6,50 eura, zemiaková placka 4,50 eura.

Čo si o týchto cenách myslia naši študenti? Kristína Chovancová mi odpovedala, že by si cigánsku pečienku alebo placku za takú cenu nekúpila, pretože nechodí na brigády a príde jej to priveľmi drahé, kúpila by si niečo lacnejšie. Naopak, študentka Veronika Somorovská povedala, že podľa nej to nie je až také zlé, lebo ceny sa zvyšovali aj v obchodoch. Ja si myslím, že cena cigánskej pečienky je prehnaná, ale človek, ktorý je v tomto prostredí si povie, že raz za rok pri vianočnej atmosfére si ju môže dopriať.

Na vianočné trhy sme prišli opäť o týždeň a zo zvedavosti nás napadlo opýtať sa predávajúcich v stánkoch, koľko cigánskych pečienok denne predajú. Zaujímalo nás, či im idú na odbyt viac cez týždeň alebo cez víkend. Odpoveď bola jednoznačná – cez víkend. V deň slávnostného otvorenia sa v jednom zo stánkov predalo okolo 180 cigánskych. Pýtali sme sa tiež, ktorú príchuť lokší kupujúci preferujú – rodičia s malými deťmi sladké, napríklad nutelové, a ostatní väčšinou pečienkové alebo mastené. My sme ochutnali práve pečienkové a môžem potvrdiť, že boli veľmi chutné. Zhodli sme sa, že sa pôjdeme pozrieť aj na ostatné trhy a uvidíme, kde sa nám bude páčiť najviac.

Autorka: Veronika Mokráňová
Foto: autorka

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply