Odkaz politikom: Kontrolovať máte štát, nie médiá

Politici nemajú čo robiť v redakciách. Ich úlohou je spravovať krajinu, nie obsah novín. Tento výrok rezonoval na stretnutí prezidenta Európskej federácie novinárov (EFJ) Mogensa Blichera Bjerregårda so študentmi Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty UK. Témou stretnutia bolo obmedzovanie novinárov v Európe zo strany vlád a oligarchov. Okrem M. Bjerregårda prišla diskutovať aj dvojica českých žurnalistov.

  Prezident EFJ v diskusii spomenul, že nemá vysokoškolské žurnalistické vzdelanie, no študentom ho určite odporúča. Sám síce pozná dobrých novinárov, ktorí majú len strednú školu, no diplom z univerzity podľa jeho názoru žurnalistom otvára oveľa väčšie možnosti.
M. Bjerregård upozornil na situáciu v Turecku, kde končí množstvo novinárov vo väzení iba preto, že si robia svoju prácu. Stačí, aby tamojší redaktor vyjadril objektívne výhrady k tureckému prezidentovi napríklad na Twitteri. Už i jediný kritický status ho môže dostať za mreže. Úlohou Európskej federácie novinárov je zasahovať práve v takýchto prípadoch, keď žurnalisti zažívajú neprávosti. 

Líder EFJ však zdôraznil, že nie každý zásah do práce novinára je taký očividný, ako v Turecku, pričom narážal na ovplyvňovanie obsahu médií. Kontroval mu predseda Združenia novinárov plzeňského a karlovarského kraja Václav Fiala. 
  Upozornil, že majoritná časť médií teraz patrí pod veľké mediálne domy. Kým v minulosti šéfovia týchto mediálnych domov sledovali najmä ekonomické ciele, dnes im podľa V. Fialu ide viac o politické záujmy. 

  Rečníci sa zhodli, že vydavateľstvá v rukách oligarchov sú jednoznačne negatívnym javom. Na otázku, či sú v pozícii vlastníka médií rovnako nebezpečné finančné skupiny, odpovedali zmierlivejšie. Všetko podľa nich závisí od etických zásad jednotlivých novinárov. Ak sa žurnalisti v redakcii spoja, tlakom odolajú. Úlohu zohráva aj šéfredaktor a jeho prístup k vlastníkom média, ktorý by v žiadnom prípade nemal byť servilný. 

  V tejto súvislosti padla aj otázka študentov, ktorá sa zamerala na denník Mladá fronta DNES, ktorý pred štyrmi mesiacmi poznačila kauza týkajúca sa Andreja Babiša. Politik a oligarcha ovláda mediálnu skupinu Mafra, ktorá vydáva aj Mladú frontu. A. Babiš sa s jedným z redaktorov denníka tajne dohadoval, na koho má denník útočiť. Po prevalení aféry dostal tento redaktor výpoveď a množstvo jeho kolegov redakciu protestne opustilo. Bývalá redaktorka MF DNES Lucie Sýkorová však podotkla, že podobných „votrelcov“ v redakcii môže kolektív novinárov pomerne rýchlo odhaliť. Aj ona zdôraznila, že dôležité sú morálne zásady každého redaktora.

Disclaimer: Autorka stážuje v denníku SME, ktorý vydáva Petit Press. V Petit Presse má štyridsaťpercentný podiel finančná skupina Penta.

Text: Nina Sobotovičová
Foto: Martin Ondruš






You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply