John Lennon v Bardejove

Liverpool, Reykjavík, Bardejov. Na prvý pohľad tieto mestá nič nespája, ale opak je pravdou. Vo všetkých nájdete pamätníky venované legendárnemu spevákovi Johnovi Lennonovi.

Ak sa rozhodnete navštíviť Bardejov, tak pravdepodobne prvá vaša zastávka bude historické centrum. Goticko-renesančné námestie už roky láka turistov a patrí medzi najvyhľadávanejšie miesta. Málokto však vie, že neďaleko od neho sa nachádza naozajstný unikát – park a ulica pomenované po Johnovi Lennonovi.

Budovanie pamätníka sa začalo v 80. rokoch a s týmto nápadom prišiel Pavol Zajac. Dom tohto horlivého fanúšika skupiny zdobia trojrozmerné grafiky a kované umelecké diela s podobizňami a motívmi Beatles a Johna Lennona. Okrem toho nájdeme v suteréne aj galériu venovanú liverpoolskym „Chrobákom“. Na západnej strane domu sa vyníma originálny notový part ich dvoch známych piesni, ktorý je vykovaný. V bezprostrednej blízkosti nachádzame Lennonov parčík, ktorý tvoria kamene venované každému jednému členovi kapely. Zdobia ich názvy najznámejších albumov. A to všetko stojí na najkratšej a najunikátnejšej ulici v Bardejove – Uličke Johna Lennona.

Aj napriek tomu, že teraz sa toto dielo nadšeného fanúšika a jeho kamarátov teší obľube domácich a aj turistov, nebolo tomu tak vždy. Komunistom sa park nepáčil, pretože prezentoval kultúru západného sveta a dokonca ho aj podpálili.

Neostalo iba pri pamätníku a Pavol Zajac každoročne organizuje v deň úmrtia slávneho speváka pietny koncert. Hoci minulý rok túto tradíciu nemohol dodržať, hudobníka si pripomenul aspoň symbolicky zapálením sviečky.

Pamätníky na počesť speváka zdobia miesta po celom svete. Kuba, Peru, Island či Japonsko. Tam všade sa organizujú koncerty, či výstavy na jeho počesť. A samozrejme aj v uličke Johna Lennona v Bardejove. Ak sa rozhodnete navštíviť Perlu Horného Šariša, tak sa nezabudnite pozrieť aj na tento unikát.

Autorka: Alexandra Ševčíková
Foto: autorka

Alexandra Ševčíková
Najnovšie články od Alexandra Ševčíková (zobraziť všetky)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply