Úmrtie mladej ženy je výsledkom sprísňovania interrupcií

Tridsaťročná Isabela v obci Pština v poľskom Sliezsku umrela na následky septického šoku. Do nemocnice prišla po tom, ako jej v 22. týždni tehotenstva odtiekla plodová voda. Plodu s diagnostikovanými vývojovými chybami ešte bilo srdce, lekári a lekárky jej tak nemohli pomôcť.

Príčinou je tzv. „poľský model sprísňovania interrupcií,“ ktorý sa u nás často porovnáva s návrhmi zákonov od Anny Záborskej. Ich zákon neumožňuje ukončenie tehotenstva ani v prípade závažných a nezvratných defektov plodu. Umelé prerušenie tehotenstva je zákonné len po znásilnení alebo v bezprostrednom ohrození života ženy.

Úmrtiu sa dalo predísť, ak by lekári reagovali včas. Zdravotnícky personál sa však mohol báť, že sa svojím konaním dostane do právnej neistoty, ak by niekto zhodnotil, že situácia ešte nebola taká vážna, aby mohli odstrániť plod legálne. Súvisí to s nejednoznačnosťou spojenia „bezprostredné ohrozenie života ženy,“ ktoré sa spomína aj v slovenskom návrhu zákona. Nikde však nenájdete, čo presne toto slovné spojenie znamená, čo vyvoláva zmätok nielen v lekárskej obci.

Výsledkom minuloročného poľského zákona je tiež 30-tisíc žien hľadajúcich pomoc ilegálne alebo za hranicami. Nezákonné interrupcie často vykonávajú pochybní ľudia v nesterilnom prostredí… Každá žena, ktorá ich musí podstúpiť je v obrovskom riziku.

Tento smutný príbeh je dôkazom, že sprísňovanie interrupcií a oberanie žien o ich základnú zdravotnú starostlivosť nie je riešením. Ani v Poľsku, ani na Slovensku.

Rovnako je smutné, že v 21. storočí musíme vo vyspelých európskych krajinách bojovať za ženské práva, na ktoré sa ultrakonzervatívne kruhy snažia siahnuť. Musíme chodiť na protesty, podpisovať petície a každých šesť mesiacov tŕpnuť, či parlament posunie návrhy do ďalšieho čítania. To všetko bez akéhokoľvek verejného záujmu (potrebu sprísniť aktuálny interrupčný zákon na Slovensku pociťuje len 8 percent obyvateľov) a opodstatnenia. Popritom je obrovské množstvo domácich a zahraničných organizácií, ktoré by poslankyni radi poradili, ako skutočne zabrániť neželaným otehotneniam.

foto: TASR

Michaela Nováková

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply