Komentár: Sociálne a (ne)kultúrne Slovensko

Slovenskí občania si 30. septembra zvolili nový parlament. Voľby vyhrala strana Smer-SD na čele s Robertom Ficom po značne agresívnej kampani. Táto krajina ale mala nádej na zmenu – v podobe strany Progresívne Slovensko. Zdá sa však, že voliči chceli iný smer, najmä po predchádzajúcich vládach Igora Matoviča a Eduarda Hegera. No, a máme čo sme chceli.

Sociálne istoty bez 13. dôchodku

Po troch vládach Roberta Fica si už Slovensko mohlo zvyknúť na jeho vládnutie, keďzakaždým sľúbi vyššie dôchodky a sociálne istoty. Diaľnicu do Košíc radšej vynechajme. Už dnes bývalá úradnícka vláda priniesla na tlačovej konferencii návrh konsolidácie verejných financií pre zvyšujúci sa deficit štátneho rozpočtu. Ľudovít Ódor vtedy uviedol, že minimálna potrebná konsolidácia v nasledujúcich štyroch rokoch sú 3 percentá HDP, optimom až 5 percent. Robert Fico však evidentne šetriť nechce, nanajvýš 0,5 percenta HDP ročne. Chce zabezpečiť aj naďalej občanom sociálne istoty. 

Erik Tomáš sa ešte v lete chválil, ako bývalé vlády Smeru zvyšovali seniorom dôchodky. Lenže tu máme menší háčik. To, akou sumou sa zvyšovali, sa už „najväčší zradca“ Fica nechváli. Tak napríklad, podľa denníka Pravda, v roku 2016 sa starobné dôchodky zvyšovali o necelé dve eurá, o rok neskôr „až“ o vyše osem eur. 

Máme však november, Vianoce sa blížia, čo znamená aj vyššie výdavky. Myslieť si, že už horšie dôchodcom byť nemôže aj pre infláciu, je omyl. V utorok 7. novembra sa Erik Tomáš už ako minister práce vyjadril, že 13. dôchodky tento rok nebudú, ako uvádza RTVS, pretože ich sociálna poisťovňa nedokáže vyplatiť v plnej výške. Čo teraz? Bývalý redaktor Markízy (áno, naozaj Erik Tomáš) povedal, že 13. dôchodky nebudú? Ako si toto môže dovoliť v prosociálnej vláde na čele s Robertom Ficom. Jednoducho môže. 

Bývalá hviezda Markízy hviezdou meme stránok

Ak ste si mysleli, že 13. dôchodky aktuálne letia svetom, tak ste na omyle. Práve je „trendy“ ministerka (ne)kultúry, Martina Šimkovičová. Tá Šimkovičová, ktorá bola hviezdou Markízy v Televíznych novinách, odišla na materskú, uverejnila status o utečencoch, prišla do parlamentu, kde vystriedala niekoľko strán a viac tam nebola ako bola, rozbehla internetovú Televíziu Slovan a potom sa stala ministerkou kultúry. Vyčerpávajúci životopis.

Pred vstupom na ministerstvo kultúry, kde sú ministri viac neviditeľní ako viditeľní, napísala na svojej sociálnej sieti status k nominácii na ministerstvo. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby ste v ňom nenašli chyby žiaka prvého stupňa základnej školy. Na smiech tak bola ľuďom už od začiatku. Druhú šancu dostala pri písaní listu svojmu českému kolegovi, ministrovi Martinovi Baxovi. Opäť ju nevyužila. Pani ministerka Šimkovičová sa v liste vyjadrila, že má „víziu, ktorá nadväzuje na charakter T. G. Masaryka“. Tak to teda nám všetkým držím palce. Aby toho nebolo málo, v liste sa Šimkovičová neustále uisťuje, že to píše fakt ona, ministerka kultúry. 

Slovenská „národná“ kultúra 

Čerešničkou na torte bola návšteva Roberta Fica na ministerstve kultúry. Martina Šimkovičová sa spolu s premiérom na tlačovej konferencii zhodli na tom, že: „Ministerstvo kultúry SR sa musí vrátiť k duchu a posilňovaniu kultúrnych tradícií a dedičstva slovenského národa“. A čo to znamená v praxi? Andrej Danko to v TA3 zhrnul jednou vetou: „Nemyslím si, že máme mať v balete tanečníka z Kórey alebo dirigentov zo zahraničia, keď máme umelcov na Slovensku.“ 

Kde to žijeme

Žijeme v 21. storočí a je normálne, že sa po svete miešajú rôzni ľudia a kultúry. No v strane SNS, ktorá nemá nič spoločné s historickou Slovenskou národnou stranou z roku 1871, ale jej predstavitelia aj tak hrdo nosia tento rok na tričkách, mám pocit, že politici nie len tejto strany chcú Slovensko posunúť ešte viac do minulosti. Veď len si to predstavte, už teraz sa množia útoky na LGBTI+ komunitu, všetko musí byť pronárodné, kresťanské, človek aby sa bál vôbec vyjsť von na ulicu. K tomu je na ministerstve kultúry hviezda dezinformačnej scény, ktorá spochybňuje mnohé fakty. Strach a nenávisť nám nepomôžu sa posunúť vpred. Kam ale speje Slovensko a spoločnosť je však jedine na nás. 

Autor: Jakub Hrubši

You Might Also Like