REPORTÁŽ: Podnesterský športový zázrak

Futbalový klub z Tiraspoľu donedávna neexistoval, dnes je účastníkom Ligy majstrov

Názov Šerif, pod ktorým ho poznáme dnes, sa používa od roku 2001. Predtým niesol názov Constructorul Chişinău, respektíve Constructorul-93 Ciobruciu. Na okraji mesta vyrástol luxusný športový areál, ktorý sa vymyká štandardu blízkeho okolia. Tiraspoľ je druhé najväčšie mesto Moldavska. Domáci sa však označujú za obyvateľov Podnesterska, teda medzinárodne neuznaného štátu, ktorý má ale všetky prvky samostatného štátu – vlajku, menu, hymnu či prezidenta.

Klub založený agentami KGB

Športové kluby s podobnými názvami neveštia väčšinou nič dobré. V tíme či v lige prevláda korupcia. V moldavskom prípade je to však naopak. Krátko po vzniku v roku 1996 sa stal generálnym sponzorom klubu Šerif holding, čo je najväčšia spoločnosť v celom Podnestersku zamestnávajúca tisícky ľudí. Do jeho portfólia patria supermarkety, čerpacie stanice, banky, pekárne a ďalšie životu nevyhnuté služby. Okrem iného vlastní aj časť továrne na víno a brandy s názvom KVINT, ktorá sa pravidelne umiestňuje na popredných priečkach medzinárodných súťaží v degustovaní alebo iných súťažiach liehovín. Ak teda nakupujete v strategických podnikoch zo siete Šerif, podporujete okrem množstva podnesterských zamestnancov aj miestny futbalový klub. Od príchodu silného generálneho sponzora, akým je Šerif, sa dokázal futbalový tím prebojovať do najvyššej moldavskej súťaže, kde je jasným číslom jedna.

Klub založili dvaja agenti z KGB a istý čas ho vlastnil prvý prezident medzinárodne neuznávanej Podnesterskej moldavskej republiky Igor Nikolajevič Smirnov, kamarát Vladimíra Putina. O tom sa však domácim príliš rozprávať nechce, pretože to buď nevedia, alebo sa boja. Celé Podnestersko je ruským produktom. Je to jediná „krajina“ s kosákom na vlajke, ruským úradným jazykom a vlastnou menou, ktorá sa, ako inak, volá rubeľ. Ústrednou postavou holdingu je Viktor Gušan, zakladateľ obrovského korporátu, ktorý odvádza v Podnestersku viac ako polovicu celkových daní. „Ak by ste zobrali Šerif holding z našej krajiny, celá ekonomika by skolabovala. Dávajú najväčšie platy, zamestnávajú najviac ľudí, prinášajú najviac produktov,“ povedal s úsmevom na tvári Tim. Čerešničkou na torte monopolnej moci je, že 29 z 33 poslancov miestneho parlamentu patrí do strany, ktorú Šerif holding podporuje. Zvyšní štyria s ním taktiež sympatizujú. „Robia si čo chcú, sú najsilnejší monopol v krajine, ich vlastná banka nie je regulovaná, kontrolujú najväčšiu politickú stranu v parlamente,“ pokračoval Tim. „Táto spoločnosť nám dáva prácu a výplaty. Približne polovica ľudí, najmä starších, ju má rada. Naopak, mladším chýba viac voľnosti,“ prezradil na oplátku Simon, ktorý v Tiraspole žije celý život.

Derby dopadlo jednoznačným výsledkom

V rámci našej návštevy Moldavska a Tiraspoľu sme zavítali na futbalové stretnutie medzi Šerifom Tiraspoľ a Zimbru Kišiňov, aby sme lepšie nasali futbalovú atmosféru, ktorá v meste panuje vďaka historicky prvej účasti v Lige majstrov. Domáci nastrieľali futbalistom z hlavného mesta Moldavska poltucet gólov. Zápas sa hral o 17-tej tamojšieho času. Dávali sme si značne načas, čo vyústilo do toho, že sme v konečnom dôsledku nestíhali. Z ubytovania sme vyrazili približne 40 minút pred úvodným výkopom a keďže mimoriadne luxusný športový areál sa týči na samom okraji mesta, museli sme ísť taxíkom. Ten sme si ale, bohužiaľ, nemohli zavolať, lebo by sme sa doma nedoplatili. Kráčali sme teda smerom k štadiónu a dúfali, že pri prechádzaní centra mesta nájdeme voľný taxík. Maršrutkou, čo je mikrobus typický pre krajiny bývalého ZSSR, sme si v tomto prípade netrúfali ísť, lebo šoféri zastavovali ako a kde sa im zachcelo. Keď sme už začínali byť zúfalí, kúsok od Leninovej sochy sa objavil taxík ako dážď z čistého neba. Za zhruba 2,5 eura (v Bratislave toľko platíte len za nasadnutie do auta), sme sa dostali na kraj mesta na večerný zápas.

Na sociálnej sieti klubu sme sa dočítali, že vstupné by malo byť zadarmo. Neverili sme vlastným očiam. Najvyššia moldavská liga so vstupom zadarmo, keď u nás si pýtajú vstupné aj na poslednej pralesnej lige? Išlo však, pravdepodobne, len o náhodu. Na ostatné zápasy si treba kúpiť vstupenky tamojšou kreditnou kartou, žiadnou Visou alebo MasterCard. Očakávali sme teda plný dom, ako tomu je v zápasoch Ligy majstrov. Opak bol pravdou. Zápas sa hral dokonca na vedľajšom štadióne, ktorý zíval prázdnotou. O atmosféru sa staral kotol v počte približne tridsiatich skalných, ktorí hlasno povzbudzovali svoj tím počas celého zápasu.

Cez polčas išlo azda všetkých päťsto prítomných fanúšikov fajčiť. V Podnestersku fajčil asi každý, s výnimkou nás dvoch. Niet sa čomu čudovať, škatuľka cigariet stojí do dvoch eur. To, že cigarety a alkohol od spoločnosti KVINT sú v Podnestersku naozaj lacné, potvrdzuje aj náš let naspäť do Viedne. Celé lietadlo štrngotalo fľašami lacného alkoholu a každý, kto fajčí alebo má známeho fajčiara, bral domov kartóny cigariet stojace do 20 eur. Za takú cenu sme nemohli prejsť cez bezcolný obchod naprázdno ani my.

Vo všeobecnosti to bol ale zápas veľmi nudný a popravde sme čakali viac. Ale to bola asi naša chyba, že sme vôbec niečo očakávali od moldavskej ligy. Tiraspoľčania boli možno unavení zo zápasu Ligy majstrov proti Škriniarovmu Interu Miláno, ktorý sa odohral deň pred naším príchodom do Moldavska. Po hladkom triumfe domácich sme sa vydali v chladnom počasí naspäť pešo, aby sme si užili atmosféru večerného mesta.

FC Šerif Tiraspoľ

Úspešná história klubu sa začala písať až po jeho premenovaní na súčasný názov začiatkom tohto storočia. Moldavská súťaž je na veľmi nízkej úrovni, čo využili zakladatelia klubu, aby sa ľahšie dostali na vrchol a bojovali o Európu s lukratívnymi finančnými ohodnoteniami. Od sezóny 2000/2001 nevyhrali futbalisti Šerifu Tiraspoľ titul iba dvakrát! K devätnástim majstrovským titulom pridali desať víťazstiev Moldavského pohára a sedemkrát zdvihli nad hlavu Moldavský superpohár. Dva razy vyhrali Pohár Spoločenstva nezávislých štátov. Po úspechoch na domácej scéne bol najvyšší čas začať písať históriu aj v Európe. Futbalisti Šerifu Tiraspoľ sa postarali o väčšiu senzáciu v sezóne 2021/2022. V skupinovej fáze najprestížnejšej európskej súťaže mali byť medzi Realom Madrid, Interom Miláno a Šachtarom Doneck len do počtu. Opak bol pravdou. Po víťazstve nad Ukrajincami zavládla v Moldavsku doposiaľ nepoznaná radosť – historicky prvé víťazstvo v Lige majstrov. O dva týždne neskôr cestovali futbalisti zo zhruba 130-tisícového Tiraspoľu do metropoly Španielska, kde sa postavili proti gigantovi z Realu. Na štadióne Santiaga Bernabéua sa začala písať krásna moldavská rozprávka už do polčasu. Po výmene strán však schladil hosťujúce vášne domáci Benzema. Šerif Tiraspoľ spôsobil Bielemu baletu klinickú smrť v poslednej minúte riadneho hracieho času a ešte len teraz mohli začať oslavy. Pre zaujímavosť, hodnota kádru Madridčanov je podľa portálu transfermarkt okolo 300 miliónov eur, zatiaľ čo Šerifu má len stotinu z toho. Tiraspoľu sa podarilo získať ešte jeden bod za remízu v Donecku. Získali tak ďalších 900-tisíc eur. Celkovo zinkasovali len za skupinovú fázu 6,3 milióna eur. Osy, ako znie ich prezývka, skončili napokon o tri body za postupom do ďalšieho kola Ligy majstrov, ale aj napriek tomu to stačilo na ďalšie prepísanie histórie. Šerif Tiraspoľ sa totiž predstaví na jar v šestnásťfinále Európskej ligy. S úspechom žijú aj v meste, kde na námestí môžete vidieť rôzne billboardy alebo iné bannery s motívom Ligy majstrov, s ktorými sa môžete odfotiť a zvečniť si tak tento veľkolepý úspech.

Ako sa dostal klub z neexistujúcej krajiny až do Ligy majstrov?

Čo všetko predchádzalo účasti v Milionárskej súťaži? Moldavská Divizia Nationala je v UEFA rebríčku až na 34. mieste, čo sú tri miesta za slovenskou Fortuna ligou. Víťaz domácej súťaže sa musí prebojovať cez viacero predkôl. Prvé dva, respektíve štyri zápasy, zvládol moldavský celok na výbornú. Albánsku Teutu a arménsky Alškert vyradili po jednoznačných triumfoch. Prvý zvučnejší súper z Crvenej zvezdy už robil Šerifu problémy. Osud to však zariadil tak, že do posledného predkola putovali futbalisti z Podnesterska. Poslednou prekážkou bol pravidelne Európu hrajúci Dinamo Záhreb. Vymaľované bolo už po prvom zápase, v ktorom zvíťazil Tiraspoľ rozdielom triedy. Fanúšik Maxim má v tom jasno: „Máme kvalitnú defenzívu, vpredu si nevytvárame toľko šancí, ale vieme byť nebezpeční.“ Jedným dychom dodal: „Fandím im aj keď prehrávajú, som na nich mimoriadne hrdý za to, čo dokázali.“

Moldavskú futbalovú históriu píšu aj niekdajší fortunaligisti zo Záhoria

Aj Edmund Addo, aj Frank Castañeda, strávili v našej lige v drese Senice tri sezóny. Ghančan očaril či už v našej lige, alebo v zápasoch Šerifu, skvelou „čiernou“ defenzívnou prácou a presnými pasmi slúžiacimi na prenesenie hry. Gólov príliš veľa nedáva, ale pri jeho poste je dôležitejšia minutáž, ktorú má, najmä v ťažkých zápasoch, ako sú stretnutia Ligy majstrov, pomerne vysokú. Rozprávame sa pritom len o 21-ročnom perspektívnom hráčovi. Kolumbijčan hrajúci na krídle strelil v senickom drese osemnásť gólov. V moldavskej lige mu to sypalo ešte lepšie, keď za prvú sezónu nastrieľal za 35 zápasov až 28 gólov, čo je priemer 0,8 gólu na zápas. Koniec koncov, Frank Castañeda sa ako kapitán strelecky presadil aj v zápase, na ktorom sme boli.

Športový komplex akého v Moldavsku niet

Vlajkovou loďou areálu je hlavný štadión s kapacitou takmer 13-tisíc sedadiel. Okrem neho a vedľajšieho štadióna, na ktorom sa odohral zápas s Kišiňovom, sa v komplexe Šerifa nachádza osem tréningových ihrísk, hala, bežecká dráha okolo vedľajšieho štadióna, tenisové kurty, špičkové vybavenie na regeneráciu, moderná technika a ubytovacie priestory, keďže väčšina hráčov sú cudzinci. Tí sú prevažne z Afriky či Južnej Ameriky, ako aj bývalí fortunaligisti. V tíme sa nájdu aj Európania, ale z 28-člennej súpisky má pôvod V Európe len desať hráčov (z toho traja Moldavci sedávajúci na striedačke alebo tribúne). V areáli futbalového klubu nechýba veľké parkovisko, ktoré počas našej návštevy zívalo prázdnotou a množstvo zelene a paliem vykresľujúcich luxus celého komplexu. Moldavská reprezentácia ale hráva na národnom štadióne v Kišiňove, s kapacitou 10 400 miest, čo je z politického hľadiska viac ako rozumné, keďže Tiraspoľ sa považuje za podnesterské mesto a nie moldavské.

MATÚŠ MACHÁČ

foto: Autor

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply