Prečo sa mladí ľudia nevedia sústrediť?

foto: Peter Kubínyi

Ak máme odpovedať na otázku, ktorú sme si položili v titulku, zrejme prvé, na čo si spomenieme, budú mobilné zariadenia a s nimi spojené sociálne siete. Môžeme sa zamyslieť aj nad tým, prečo nám telefóny kradnú polovicu našej pozornosti. Existuje nejaké riešenie na tento problém, s ktorým sa stretávame čoraz častejšie?

Medzi sústredením a nesústredením sa je veľmi tenká hranica. Stačí len malé rozptýlenie a naše myšlienky sa hneď vzďaľujú od nášho tela. Najlepším príkladom nepozornosti a nesústredenosti sú študenti sediaci v školských laviciach na prednáškach. Mnohí z nich sú fyzicky prítomní, ale v myšlienkach sa preháňajú niekde na Bali.

Dá sa s tým niečo robiť? A ak áno, čo?

Dôležitou súčasťou sústredenia je trénovanie koncentrácie, malými krokmi ku stopercentnej pozornosti. Pri učení by sme mali odložiť všetky veci, ktoré nás rozptyľujú. U väčšiny to zrejme bude v prvom rade telefón.  Niekedy sa pozabudneme a dokážeme stráviť prezeraním príspevkov na sociálnych sieťach pár hodín. Ale čo tento zbytočne strávený čas využívať efektívnejšie?

Ak dokážeme presedieť len tak pri telefóne desiatky hodín, prečo nemôžeme tak isto tráviť čas nad knihami s úplnou pozornosťou, nie len polovičnou, a byť tak o niečo múdrejší? Jednoduchou odpoveďou na túto otázku môže byť aj to, že nás to nezaujíma a je pre nás lákavejšie vyplniť čas bezvýznamnou činnosťou, ktorú robíme už len zo zvyku. A toto je chyba mnohých mladých ľudí.

V minulom storočí neexistovali niektoré vymoženosti, ktoré dnes dôverne poznáme.  A preto, logicky, našich rodičov muselo rozptyľovať niečo celkom iné. Vtedy to boli kamaráti, s ktorými sa stretávali vonku. Stretávajú sa aj dnešní mladí, ale už pomaly len v online svete, najmä vďaka pandémii.

Ďalšími základnými činnosťami pri trénovaní koncentrácie je kvalitný spánok, športovanie a oddych pri nenáročnej aktivite, akou sú napríklad hlavolamy. Takýmto spôsobom by sa nám malo zlepšiť sústredenie a zvýšiť produktivita.

Keby takúto formu trénovania koncentrácie praktizoval každý študent pravidelne aspoň 15 minút denne, verím, že by sa sústredenosť na prednáškach určite zvýšila.

Je pochopiteľné, že niekedy hodiny študentov nebavia, čo môže mať za následok aj pokles koncentrácie. Ale pri činnostiach, ktoré človeka napĺňajú a bavia, by sa to mohlo zlepšiť aj takýmto spôsobom.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply