FEJTÓN: Na vlastnosti nezáleží

Krátke zamyslenie, čo by bolo, keby som bola mužom

Keby som bola všetečným mužom, vedela by som všetko najlepšie. Ráno by som sa budila s pocitom, že vysvetľovať ženám každú jednu maličkosť, je mojim životným poslaním. A to aj napriek tomu, že by nešlo o raketovú vedu a ženy by si hravo poradili aj bezo mňa.

Keby som bola akýmkoľvek mužom, večerné prechádzky po meste by nesprevádzali paranoje. Nemusela by som sa nervózne obzerať, ak by za mnou kráčal niekto až podozrivo dlho a popritom vo vrecku šmátrať po slznom plyne. Pravdepodobnosť, že by som stretla fyzicky zdatnejšiu ženu, by totiž bola približne rovnaká ako to, že Andrej Danko zvládne učivo slovenčiny z piateho ročníka.

Keby som bola slizkým mužom, dostala by som požehnanie spoločnosti na sexuálne obťažovanie žien. Tým to má dokonca lichotiť, veď ak na okoloidúcu nezakričí ani robotník z lešenia, je podľa všetkého úplne nepríťažlivá.

Keby som bola konzervatívnym mužom, tradičná rodina by bol môj celoživotný cieľ. Manželku by som postavila k sporáku a svojho syna učila, že prejav kritického myslenia a citov je vlastne u chlapa prejavom slabosti.

Keby som bola prostým mužom, poznala by som ženské telo tak, ako ho nepoznajú ani ženy samé. Interupcia by bola mojou obľúbenou témou a reprodukčné práva by som dopriala iba sebe. Dôvody na potrat? Nič vážne, len rozmaznanosť nositeľov chromozómov X.

Život by bol jednoduchý, keby som bola tým všetečným, slizkým, konzervatívnym, prostým a koniec-koncov akýmkoľvek, mužom. Na vlastnosti nezáleží.

Autor: Veronika Hubinská
Foto: Tobias Zils na Unsplash.com

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply