Aj novinári patria do kritickej infraštruktúry

Zmeny v redakciách po smrti Jána Kuciaka. Objektívnosť a umelá inteligencia verzus spravodajstvo. Koronavírus a fungovanie televízie. Aj to sú témy, ktorým sa 9. marca venovali moderátori a hostia v diskusii o televíznom trhu na Slovensku.

Študenti druhého až štvrtého ročníka Katedry žurnalistiky FiF UK si vďaka Zuzane Martinákovej (šéfka spravodajstva v TA3), Tiborovi Mattyašovskému (šéf spravodajstva v Markíze) a Petrovi Nittnausovi (šéf spravodajstva v RTVS) mali možnosť rozšíriť poznatky o televízii. Hovor na Microsoft Teams moderovali tretiaci Štefánia Turyová a Denis Dufala.

Tí sa prvým príspevkom v diskusii vrátili k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a k sledovaniu novinárov. „V našej redakcii bolo asi sedem ľudí, ktorí sa objavili na zoznamoch, aj s rodinnými príslušníkmi. Nebola to úplne jednoduchá doba,“ spomína T. Mattyašovský. „Systém práce sa ale nejako dramaticky nezmenil. Citlivejšie však vnímame náznaky vonkajších zásahov do novinárskej práce.“

Ďalšia otázka sa týkala objektivity v televíznom vysielaní. „Objektivita znamená, že poskytneme rovnaký a primeraný priestor všetkým stranám konfliktu, nech je akýkoľvek – názorový či vojnový,“ vysvetľuje P. Nittnaus. „V televízii netvorí objektivitu iba informácia, veľkú rolu zohráva aj to, akými obrázkami reportáž doplníte. Dôležitý je aj názov témy, ktorý počas vysielania svieti na obrazovke,“ dodáva T. Mattyašovský.

Okrem toho odzneli v diskusii aj názory na príspevky novinárov na sociálnych sieťach, dezinformačnú scénu, či vplyv koronavírusu na chod televízie. „Snažili sme sa čo najviac upriamiť pozornosť na našich redaktorov. Rozdávame vitamíny, rúška či respirátory. Neviem sa však preniesť cez to, že terénnych spravodajcov a kameramanov nikto nezaradil do kritickej infraštruktúry. Robili rozhovory s ministrami v čase, keď boli pozitívne testovaní,“ konštatovala Z. Martináková.

Autor: Veronika Hubinská
Foto: Autorka

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply