DIVADLO ARTYNAS

Nielen národné veľké divadlá chcú ukázať talent hercov, ale aj menšie mestá majú svoje divadelné súbory. V Novom Meste nad Váhom sa kultúra a kultúrne podujatia postupne vytrácali. Vznik niečoho nového bolo nevyhnutné.

Divadlo Artynas vzniklo v roku 2021 a jeho zakladateľom, ale aj režisérom, je mladý vyštudovaný herec Roman Hargaš. Jeho zámerom bolo vytvoriť divadlo, ktoré by sa nezvyčajným spôsobom venovalo hereckému umeniu. Inšpiroval sa technikami Michaila Čechova, ktorý vynašiel nové prístupy a teraz tieto techniky zdieľa so svojimi kolegami.

Divadelná komédia je prvá hra, ktorú herecký súbor nacvičil. Túto inscenáciu režíroval slovenský herec Ľubomír Paulovič. Predstavenie zobrazuje zákulisie, ale aj rôzne milostné vzťahy medzi hercami. Po veľkom úspechu sa riaditeľ rozhodol pre ďalšiu komédiu s názvom Poplach v hoteli Westminister. Hlavnou postavou je pán Pigden, asistent známeho politika Willeyho, ktorého úlohou je rezervovať izbu v hoteli pre neho a jeho milenku. Asistent však všetko pokazí a bude to jedna katastrofa za druhou, ktorým nikdy nebude koniec. Artynas je miestom, kde sa stretávajú profesionáli, ale aj ochotnícki herci, ktorí vytvárajú jedinečnú divadelnú rodinu. Každý herec sa snaží priniesť na javisko svoj jedinečný príbeh a emócie, čím divákom poskytuje nezabudnuteľný zážitok.

Na oboch divadelných predstaveniach som bola, nie ako divák, ale ako herečka. K divadlu som sa dostala od začiatku a musím povedať, že táto skúsenosť mi pomohla, pretože som sa zbavila trémy a prišla som na to, že to nie je len o naučených textoch, ale o pochopení postavy a príbehu, potom je hranie o niečo ľahšie. A nič nie je lepšie, ako vidieť úsmev na tvári diváka.

Toto malé mestské divadlo je plné prekvapení, každý z nás chce divákovi dopriať nezabudnuteľný zážitok. S našimi dvoma inscenáciami putujeme po celom Slovensku, aby sme priniesli radosť a zábavu v rôznych kútoch krajiny. A ako Roman Hargaš spomenul: „Určite sa diváci v budúcnosti majú na čo tešiť!“

Autorka : Amália Bačová

Autor foto: NMnV

Amália Bačová
Najnovšie články od Amália Bačová (zobraziť všetky)

You Might Also Like