FILIP KOLEK: ANTIDEPRESÍVA NIE SÚ ZÁZRAČNÝ LIEK

Spoliehať sa pri liečbe psychického ochorenia len na tabletky sa nevypláca.

Depresiou či úzkosťou vo svete trpí až jedna z piatich osôb. Aj napriek tomu, že ide o vážne ochorenia, odbornú pomoc pri psychických problémoch vyhľadajú menej ako dve percentá ľudí. Medzi najčastejšie dôvody odmietania liečby patria najmä obavy z užívania antidepresív či strach z reakcie blízkych. O tom, ako fungujú tzv. duševné tabletky a čo od nich môžu pacienti očakávať sme sa zhovárali s Filipom Kolekom, študentom medicíny a budúcim psychiatrom.

Filip sa problematike duševného zdravia venuje už viac ako desať rokov. Zdroj: Archív Filipa Koleka

Aký vplyv majú antidepresíva na ľudský mozog? Ide o klasické „oblbováky“ hlavy ako sa niektorí domnievajú?

Každá nerovnováha v tele má negatívny vplyv na mozog a jeho funkcie. Antidepresíva tento nepomer upravujú. U ľudí pôsobia ako ochrana pre mozgové tkanivo pred stavmi, ktoré ho poškodzujú. Dnes máme dostupné rôzne druhy antidepresív a konkrétne lieky vyberá lekár na základe diagnózy pacienta. Existujú také, ktoré majú tlmivý efekt, iné zasa pôsobia povzbudivo. Výber antidepresív závisí od toho, či pacient trpí nespavosťou, zvýšenou únavou a podobne. Útlm patrí medzi jeden z príznakov depresie. Cieľom liečby teda nie je pacienta „oblbnúť“ ale skôr ho povzbudiť.

Nejde teda o kúzelné tabletky, ktoré zo dňa na deň vyriešia všetky problémy pacienta…

Určite nejde o zázračný liek, ktorý vás náhle uzdraví. U väčšiny antidepresív účinok pociťujete po pár týždňoch. Na plný efekt si teda musíte počkať. Antidepresíva sú jedným zo základných nástrojov využívaných pri liečbe depresie, nápomocné sú však aj ďalšie formy terapie.

Pri liečbe sa teda nemožno spoľahnúť len na tabletky?

Bohužiaľ nie. Dôležitá je aj spolupráca medzi pacientom a lekárom. Okrem toho treba obmedziť rizikové faktory ako stres v škole, v práci alebo nepokoje v domácnosti. Rovnako by si mal pacient upraviť aj životosprávu. Nezastupiteľné miesto popri liečbe antidepresívami má aj čoraz populárnejšia psychoterapia.

Aké zmeny pociťuje človek, ktorý sa rozhodne liečiť antidepresívami? Sprevádzajú začiatok terapie komplikácie?

Spomenúť možno napríklad prechodne zvýšenú úzkosť, vnútorný nepokoj, závraty či problémy so spánkom. Najškodlivejšie tabletky pôsobia u pacientov so samovražednými sklonmi, u ktorých je na začiatku zvýšené riziko sebapoškodzovania. Takéto prípady je preto najbezpečnejšie liečiť v nemocnici.

Ako je možné, že sa efekty antidepresív u ľudí líšia? Prečo jedny tabletky niekomu pomôžu a druhému zasa nie?

Toto je málo prebádaná oblasť psychiatrie a medicíny. Na účinok liekov má vplyv mnoho faktorov. Zjednodušene môžeme povedať, že sa každé telo správa inak. Ovplyvňuje to napríklad metabolizmus človeka, vstrebávanie a reakcia organizmu, ktorá sa u každého môže líšiť. Veľkú úlohu pri účinnosti či neúčinnosti antidepresív zohrávajú aj ich farmakologické vlastnosti a kombinácia s inými liekmi.

Sú potom antidepresíva bezpečné alebo sa ich pacienti obávajú oprávnene?

Nežiadúcim účinkom liekov sa nedá úplne vyhnúť. Nepriaznivý efekt u pacienta môžu spôsobiť aj iné tabletky, ktoré užíva. Najčastejšie predpisované antidepresíva sú však pomerne bezpečné a majú relatívne málo vedľajších účinkov. Patria medzi ne napríklad väčšia chuť do jedla spojená s nárastom hmotnosti alebo poruchy sexuálnych funkcií. Dôležité je o týchto problémoch komunikovať s lekárom, ktorý potom môže upravovať liečbu. Obávať by sa však pacient nemal, práve naopak.

Autor: Florián Meričko

You Might Also Like