NÁš Komentár: Putin útočí už aj na Rusko

Vladimir Putin najprv napadol suverenitu susednej Ukrajiny, a keď to zlyhalo, rozhodol sa napadnúť svoju vlastnú domovinu.

Keď 24. februára tohto roku, pre niektorých nečakane, vstúpili ruské vojská na územie Ukrajiny, málokto mohol očakávať takýto vývoj udalostí v  nasledujúcich pár mesiacoch. Jedným z tých, ktorí si „špeciálnu vojenskú operáciu“ predstavovali výrazne odlišne, bol práve ruský prezident Vladimir Putin.

Ten sa v stredu 21. septembra rozhodol vyhlásiť čiastočnú mobilizáciu ruských vojenských rezerv po tom, čo vo svojom prejave opäť označil západné veľmoci a ich vplyv za hlavnú hrozbu a prirovnal ich k teroristom. Minister obrany Ruskej federácie a Putinova pravá ruka Sergej Šojgu oznámil, že krajina je pripravená postupne zvolávať svoje vojenské zálohy do aktívnej služby. V odvysielanom príhovore S. Šojgu dodal, že bola s okamžitou platnosťou prijatá vyhláška, ktorá znemožňuje aktívnemu slúžiacim vojakom ukončiť ich pracovný pomer.

Vyzerá to však tak, že nové skutočnosti, ktoré predstavili počas príhovoru prezidenta Putina, neprijala široká verejnosť tak pozitívne, ako by si to hlava štátu predstavovala. Vyhlásenie milovaného Voloďu sa totiž výrazne líšilo oproti jeho predošlým tvrdeniam, keď verejne prezentoval propagandistické slogany o tom, že nechce do konfliktu s Ukrajinou zatiahnuť širokú verejnosť.

Putinova propaganda začína zlyhávať hneď na niekoľkých frontoch, pretože sú dostupné hlásenia o pomerne veľkom odpore domácich obyvateľov, ktorí s mobilizáciou nesúhlasia.

Práve ich odpor naznačuje ozajstný názor veľkej časti ruskej verejnosti voči konfliktu pretrvávajúcom za ich západnými hranicami. Mnohé letiská a internetové stránky hlásia zvýšený záujem o jednosmerné letenky do zahraničia, najmä Gruzínska.

Je viac než pravdepodobné, že z dlhodobého hľadiska budú tieto rozhodnutia Putina veľmi bolieť, a možno aj on sám bude nakoniec dohnaný k tomu, aby si zo dňa na deň musel zháňať jednosmernú letenku.

autor: Florián Meričko

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply