Ako zvláda koronakrízu americký futbal na Slovensku

Všetky kluby zatiaľ prežili

Finančné straty športových klubov za sedem mesiacov koronakrízy sa nevyhli ani americkému futbalu na Slovensku. Klub Bratislava Monarchs prišiel po zrušení ligy o svojho najväčšieho sponzora. Napriek tomu zatiaľ krízu v športe prežili všetky aktívne kluby na Slovensku, potvrdzuje to Slovenská asociácia amerického futbalu.

Dostanú pomoc od štátu?
Rezort školstva sľubuje, že pomôže aj klubom amerického futbalu postihnutým koronakrízou, ak budú vedieť vydokladovať svoje straty. Jedným z nich môže byť Bratislava Monarchs. Klub prišiel o hlavného sponzora a keďže dlhodobo pôsobí aj v zahraničí, výrazne im to komplikuje situáciu. Doposiaľ nevedia povedať, kde budú pôsobiť budúcu sezónu.
„Bohužiaľ, asociácia nám nepomohla,“ tvrdí prezident klubu Jozef Pito.
Naopak, Slovenská  asociácia amerického futbalu tvrdí, že pomohla všetkým klubom odpustením registračných poplatkov za hráčov či – pokiaľ ide o klubové poplatky, predĺžili splatnosť bez hrozby poplatkov z omeškania. Okrem toho nadviazala užšiu spoluprácu s klubmi na projekte „Hraj Flag futbal“, ktorý dodatočnou finančnou dotáciou podporilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a dvojnásobne zvýšila objem finančnej podpory pre mládežnícke aktivity klubov.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu finančne pomáha počas roka športovým klubom či zväzom, vrátane Slovenskej asociácie amerického futbalu, prostredníctvom príspevkov na projekty. Tento rok prispelo napríklad na projekt „Hraj Flag futbal“ sumou 10 000 eur.

„Náš model financovania dlhodobo staviame najmä na ,,projektovej báze“, to znamená, že každý projekt (aj liga) je postavený tak, aby svoju činnosť vedel financovať z príjmov, ktoré sám vygeneruje,“ priblížil Juraj Sopkuliak zo Slovenskej asociácie amerického futbalu. To, podľa jeho slov, pomohlo asociácii zvládnuť doterajšiu krízu. „Zároveň nám pomohol fakt, že už dlhodobo prevádzkové náklady na chod SAAF tlačíme na minimum, napríklad v prípade prevádzky sme boli v šetriacom móde ešte pred koronou,“ dodal Juraj Sopkuliak.

Slovenská reprezentácia v americkom futbale.

Dôležité bude, ako sa asociácia a kluby zachovajú po korone. Americký futbal na Slovensku sa musí pokúsiť dostať do povedomia verejnosti. Zatiaľ čo SAAF to robí na projektovej báze, Roman Pudmarčík, hráč Bratislava Monarchs, hovorí o nevyhnutnosti záujmu médií o tento šport. „Kľúčové je dostať informácie o americkom futbale medzi čo najväčší počet ľudí. Prospešne teda vnímam rôzne podcasty, instagramové účty, alebo video kanály, ktoré sa mu venujú. Najviac z môjho pohľadu môže pomôcť, ak sa americkému futbalu budú venovať celoštátne médiá, čo sa zatiaľ, žiaľ, nedeje,“ tvrdí R. Pudmarčík. Rovnako dôležité je podľa jeho slov aj vzdelávanie ich publika, čo Monarchs riešia živým komentárom počas zápasov a vysvetľovaním jednotlivých akcií. Podľa ďalšieho hráča Monarchs, Gorazda Lazoríka, bude pre prežite amerického futbalu na Slovensku dôležité zvládnuť generačnú výmenu, teda nahradiť odchádzajúcich starších hráčov mladými.

  •  

Takto podporuje rezort školstva projekty amerického futbalu:
Projekt „Hraj Flag futbal“ (flag football-bezkontaktná verzia športu) má spopularizovať šport v jednotlivých regiónoch, najmä medzi školopovinnými deťmi. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky vyčlenilo dodatočnú pomoc vo výške 10 000 eur a ďalej projekt podporila Dotácia z rozpočtovej rezervy predsedu vlády SR vo výške 5 000 eur. Okrem tohto projektu dostala asociácia na fungovanie v roku 2020 z Ministerstva školstva 30 000 eur.

Ako sa vypočítava podpora klubom:
Národný program pre rozvoj športu v SR obsahuje finančné zdroje pre súťažné športy. Tieto sa potom na základe výpočtového mechanizmu prerozdeľujú jednotlivým subjektom. V tomto roku dosiahla miera prerozdelenia týchto zdrojov výšku 80 percent zdrojov programu a pravidelne sa zvyšovala, avšak v súčasnej situácii ministerstvo nevie predpovedať, či sa zvýši aj pre budúci rok.
Výpočtový mechanizmus má kritériá pre prerozdelenie financií jednotlivým zväzom a asociáciám. Patria k nim počet aktívnych hráčov, medzinárodné úspechy či záujem verejnosti.

Text: Kristián Beňuška
Foto: Zuzana Šefčovičová , SAAF

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply