KULTÚRNY CHAOS

V posledných dvoch mesiacoch naša kultúra zažila veľké zmeny, ktoré pretrvávajú. A to najmä v oblasti umenia, rozvoja umelcov či ich budúcej kariéry. Ministerstvo kultúry nám berie štátne inštitúcie, ako to bolo napríklad na konci marca s bratislavským Kunsthalle. Tu boj o inštitúcie ani zďaleka nekončí a príkladov je ešte mnoho.

Kunsthalle Bratislava uskutočnila tzv. “pohreb“, ktorého sa mohla zúčastniť široká verejnosť, teda všetci tí, ktorých zaujíma umenie a zamrzela ich táto smutná správa. Vysoká škola výtvarných umení sa pripojila iniciovaním kolektívneho trúchlenia nad touto stratou. Treba spomenúť, že trúchliaci prišli symbolicky oblečení v čiernom a nechýbali ani kahance, vence či kvety. Od prvého apríla je táto inštitúcia, ktorá sa nachádzala na Námestí SNP v Bratislave, oficiálne zrušená. Zlúčila sa so Slovenskou národnou galériou. Čo to presne znamená?

Kunsthalle Bratislava bola jediná štátna inštitúcia na Slovensku zameraná na moderné umenie. To znamená, že teraz žiadnu takú nemáme a súčasným i budúcim umelcom je ťažšie sa prezentovať a preraziť na trh. Slovenská národná galéria, ako aj iné galérie na Slovensku, ponúka síce bohaté, avšak iba historické umenie. Nič nové, nič moderné. Ministerstvo kultúry týmto krokom paradoxne zabraňuje k rozvoju ich a našej vlastnej krajiny.

Na poslednom stretnutí s Kunsthalle Bratislava bola taktiež prezentácia aktivít, ktoré vystavovali v roku 2023 v týchto priestoroch. Predstavené výstavy, eventy a aj workshopy, sa týkali mnohých súčasných i výskumných tém a vystavené tu boli diela viacerých slovenských aj zahraničných umelcov. Pocity a spomienky na tento Dom umenia vyjadril aj celý tím. Poďakovali sa návštevníkom a odznelo, že je to pre nich emotívne náročné. Povedali aj, že treba bojovať o to, čo považujeme za dôležité.

Študentom sa za VŠVU prihovorila aj študentka Celestína Minichová. Tá porozprávala, prečo je potrebné mať galériu súčasného umenia a aj to, že študenti pociťujú neistotu ohľadne ich budúcej profesie. Touto stratou prichádza umelecká scéna o dôležitú platformu prepájania lokálnej a zahraničnej komunity.

Rektorka VŠVU Bohunka Koklesová sa domnieva, že inštitúcia bola zatvorená kvôli ministerkinej nenávisti voči LGBTI+ komunite, ktorú Kunsthalle podporovala. Bývalý riaditeľ Jen Kratochvil nám na otázku, či prišlo z Ministerstva kultúry odôvodnenie, prečo sa Kunsthalle zatvára, odpovedal: „Vraj sme nesplnili a nenaplnili historickú šancu fungovať ako štátna inštitúcia. Čo to znamená asi nikto nevie…“ Taktiež dodal, že určitú časť spoločnosti to výrazne ovplyvní. Všetko to vraj začalo tým, že Ministerstvo kultúry zamietlo financovanie umeleckého a vzdelávacieho programu na rok 2024. Jen Kratochvil si myslí, že odôvodnenie z ich strany, takisto ako pri Bibiane (medzinárodný dom umenia pre deti), nie je dostatočný.

Rozlúčku ukončilo prenesenie umelo vytvorenej truhle s poslednými zvyškami vecí z Kunsthalle pred Ministerstvo kultúry a piesňou od študentov VŠVU. Tieto menšie akcie ukazujú, že nás kultúra nášho národa zaujíma a že nestrácame nádej v lepšie zajtrajšky. Dá sa to aj vtedy, ak je politický systém v našej vlasti, mierne povedané, ďaleko od dokonalosti.

Autorka: Daniela Dianová

Foto: autorka

Daniela Dianová
Najnovšie články od Daniela Dianová (zobraziť všetky)

You Might Also Like