Oplatí sa vystúpiť z bubliny – ako na sebarozvoj aj počas štúdia

Bežný deň dobrovoľníkov v ubytovni v Gabčíkove

Ako študentka žurnalistiky sa stretávam s mnohými ľuďmi s podobnými záujmami a názormi. Každý žije v istej bubline ľudí, ktorú je ale občas dobré opustiť. Pred vyše pol rokom som sa rozhodla skúsiť pomôcť zaujímavému projektu vytvorenému z iniciatívny saleziánov na Trnávke, na pomoc ukrajinským rodinám v Gabčíkove  a dalo mi to veľa. Okrem dobrého pocitu, skúseností či iného pohľadu na mnoho vecí, najmä možnosť stretávať ľudí.

V projektoch, akým je aj tento, sa nájde naozaj ktokoľvek. Prvou skupinou sú študenti. Študenti stredných škôl, ktorý poobede namiesto scrollovania sociálnych sietí či hrania videohier vidia väčší zmysel v pomoci niekomu, kto takéto možnosti nemá. Vysokoškoláci, od študentov a študentiek humanitných odborov, ktorí o tom počuli v škole a venujú sa témam, akou je pomoc cielená Ukrajine, až po aplikovaných informatikov, ktorí chcú aj to málo voľného času využiť zmysluplnejšie ako návštevou študentského baru Kotolňa. S týmito ľuďmi je práca a komunikácia veľmi jednoduchá. Máme spoločné témy a zanietenie pre takúto aktivitu. Druhú skupinu však tvoria dospelí pracujúci ľudia. IT technik, ktorý sa po práci namiesto pohára vínka a televízneho seriálu ide vyblázniť s deťmi alebo sa dovzdelávať o psychologickom prístupe k ľudom v krízovej situácii. Pracujúci, ktorý pomedzi nočné zmeny každý druhý týždeň príde pomôcť. Je fascinujúce a najmä obohacujúce rozprávať sa s týmito ľuďmi. Poslednou skupinou, ktorú stretávame, sú deti a ich rodičia, ktorí museli utiecť pred vojnou. Práve tí sú najďalej od mojej bubliny.  Zo začiatku opatrní, neskôr už lámavou angličtinou komunikujúci a zapájajúci sa do dobrovoľného programu, ktorí im pripravujeme. 

Každý z ľudí, čo stretávam, mi dal niečo iné. Je len na nás opustiť naše sociálne bubliny a pozrieť sa na veci z iného uhľa. Či už v zaujímavom pracovnom kolektíve, dobrovoľnej činnosti alebo náhodným rozhovorom. Stačí sa nebáť. 

Autorka: Martina Komorná
Foto: autorka, Bežný deň dobrovoľníkov v ubytovni v Gabčíkove 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply