Komunitná chladnička

Neplytvajme jedlom, dajme mu druhú šancu.

V Bratislave sa otvorila ďalšia komunitná chladnička, tentokrát pre študentov.

Stojíš v kuchyni a otváraš chladničku. Nejaký čas ti tam stojí jedlo, na ktoré už viac nemáš chuť a nevieš ako ho ďalej využiť… Do koša s ním! Alebo? Občianske združenie Free Food má pre teba oveľa lepšie riešenie. V spolupráci so študentským mestom Ľudovíta Štúra a Sokratovým inštitútom nedávno slávnostne otvorili už druhú komunitnú chladničku v Bratislave, tentokrát určenú študentom v internátnom meste Ľudovíta Štúra na Mlynoch. Stane sa tak súčasťou priestorov Univerzitného kultúrneho centra.

Čo je cieľom projektu Komunitná chladnička?

Cieľ projektu je výnimočný a zároveň jednoduchý – dať jedlu druhú šancu. S nápadom zdieľaných potravín na internátoch prišla v roku 2019 Michaela Prablesková, absolventka Sokratovho inštitútu v Bratislave, ktorá kedysi na internáte bývala. Spomínala, že v jej chladničke často zostalo jedlo, aj keď odchádzala na víkend domov. Potraviny už neskôr nevedela využiť. Zistila, že sa s podobným problémom stretávajú aj iní študenti.

Kontaktovala preto občianske združenie Free Food, ktoré už v roku 2017 prišlo s nápadom komunitnej chladničky. Spoločne sa tak pustili do realizácie projektu aj na internátnom zariadení. Pre rôzne komplikácie a pandemickú situáciu sa však projekt musel oddialiť, dnes je však už realitou. Môže tak slúžiť študentom, ktorí sa chcú týmto spôsobom podeliť o jedlo, ktoré by inak skončilo ako odpad a zároveň takto prispieť k utužovaniu študentských vzťahov.

Prvá komunitná chladnička sa otvorila už v roku 2017, jej predchodkyňa bola súčasťou filmového festivalu

Celý príbeh sa začal písať už v roku 2014 práve predstavením verejných chladničiek, ktoré boli súčasťou festivalu Ekotopfilm (filmový festival o trvalo udržateľnom rozvoji), a ktoré môžeme zároveň považovať za predchodcov tých komunitných. Verejné chladničky mali pozitívny ohlas. Podľa občianskeho združenia však bolo vzhľadom na hygienické podmienky a legislatívu projekt problematické zrealizovať. Preto vznikla myšlienka komunitnej chladničky.

Prvá našla svoj domov v Novej Cvernovke v Bratislave (kultúrne a kreatívne centrum, ktoré sídli v areáli bývalej chemickej priemyslovky na Račianskej ulici).  Chladnička v Novej Cvernovke je určená ľuďom, ktorí bývajú, či pracujú v jej priestoroch.

Foto: o. z. Free Food – Komunitná chladnička v Novej Cvernovke
Foto: o. z. Free Food – Jedna z troch verejných chladničiek umiestnených v Bratislave počas festivalu Ekotopfilm

Občianske združenie Free Food a ich aktivity v boji proti potravinovému odpadu

Občianske združenie Free Food založili v roku 2015. Aktivisti občianskeho združenia informujú o problematike plytvania potravinami s cieľom zmierniť ho. Venujú sa napríklad zmenám v legislatíve, ktoré pretláčajú v prospech darovania potravín, prednáškam o plytvaní potravinami, projektu Zero Waste kantína, ktorý je zameraný na bojovanie proti plytvaniu jedlom v školských jedálňach, nedeľným bezodpadovým brunchom a mnohým iným aktivitám, ako aj projektu komunitná chladnička. Poznať ich môžete aj cez online materiály, ktorými sa snažia šíriť osvetu o potravinovom odpade a ako mu zabrániť. 

Slávnostné online otvorenie projektu a diskusia o problematike plytvania potravinami

Komunitná chladnička bola pokrstená a nasledovala diskusia o (ne)plytvaní potravinami. Diskusiu viedla štatutárka o. z. Free Food, Alexandra Kolarik, zúčastnili sa jej aj greenfluencerka Natália Pažická a moderátor pre Televízne noviny TV Markíza a greenfluencer Viktor Vincze. Čo si študenti mohli z diskusie odniesť?

Tí, ktorí sledovali online otvorenie, sa v diskusii mohli dozvedieť niečo o celej problematike a klásť otázky týkajúce sa tejto problematiky prostredníctvom aplikácie sli.do. Diskutujúci sa podelili o vlastné skúsenosti, aj o rôzne tipy, ako mrhaniu s jedlom predísť.

Čo by sme teda mali robiť, ak chceme predísť plytvaniu jedlom?

Jedným z riešení uvádzaných na diskusii bola (aj manažérska) metóda first in – first out. Jednoducho povedané, čo ide do chladničky prvé dnu, to ide prvé von. Často sa stáva, že ju plníme a nepamätáme si, kedy sme ktorú potravinu otvorili. Dobrou radou bolo aj označovať si potraviny štítkami: značili by tie potraviny, na ktoré spoza rohu číha dátum spotreby. Zároveň by sme mali vedieť, ako potraviny skladovať správne, nie všetky musia byť v chladničke. Niektorým práve takto môžeme pekne skrátiť životnosť.

Plánuješ si svoj nákup a čo budeš variť? Ak nie, skús to. Možno zistíš, že niekedy vlastne nakupuješ aj veci, ktoré nepotrebuješ a neskôr vôbec nevyužiješ. Nepodliehaj množstevným zľavám, ktoré sa snažia zákazníka vždy presvedčiť, že „mať viac za menej“ je lepšie. V tomto prípade platí pravý opak a zvyšné potraviny väčšinou končia v koši. Niekedy sa však nevieme vyhnúť tomu, aby sme kúpili to, čo je zabalené tak, že je v obale väčšie množstvo, aké potrebujeme. Riešením sú už známe bezobalové obchody, umožňujú nakúpiť si presné množstvo potravín, a to dokonca bez zbytočného odpadu. Ďalšími super radami boli aj varenie zo zvyškov, ktoré sa potom ešte dajú použiť aj kompostovanie.

Nie všetko jedlo sa skladuje v chladničke, niektorým potravinám stačí polica

Vedeli ste, že rajčiny v chladničke strácajú chuť? Pečivo si v nej nájde pleseň rýchlejšie kvôli väčšej vlhkosti. Citrusy a exotické ovocie tiež nemajú v láske chlad.

V chladničke by mali byť potraviny označené dátumom spotreby. Do tej komunitnej ako štartovací balíček vložili napríklad mliečne výrobky, džúsy, sójové párky, nejaké ovocie a zeleninu. Na poličku, ktorá je umiestnená pri nej, patria rajčiny, pečivo, citrusy, exotické ovocie a podobne. Pečivo by sme nemali vonku na poličke skladovať vo vrecku ani plastovej taške, ktorá neprepúšťa vlhkosť, čo zapríčiní rýchlejšie plesnivenie. Lepšou alternatívou je včelobal (obal z včelieho vosku) či špeciálny obal na pečivo s mikrovláknom, ktorý je navrchu bavlnený. Zaváraniny, ak ste ich ešte neotvorili, do chladničky nepatria.

Na tieto pravidlá komunitnej chladničky nezabudni!

Do komunitnej chladničky by si nemal priniesť potraviny, ktoré už boli nejakým spôsobom spracované (napríklad varené jedlá). Pri nich sa nedá zistiť, ako sa k nim správal predchádzajúci majiteľ a či náhodou nezabudol spomenúť nejaký alergén, ktorý sa v konkrétnej potravine nachádza. Na otázku v diskusii,  či  plánujú aj komunitná mraznička, odpovedali – nie. V mrazničke sa väčšinou nachádzajú potraviny bez označeného dátumu spotreby. Jedným z pravidiel komunitnej chladničky je aj to, že do nej patria práve potraviny s takýmto označením, zároveň potraviny, ktoré sú ešte pred dátumom spotreby. Taktiež do nej nesmú ísť mäsové výrobky. Prístup k nej budú mať len študenti, a teda obyvatelia internátu, čo zároveň zaručuje aj poznanie komunity a bezpečnejšie fungovanie.

Komunitná chladnička bude otvorená v pracovné dni, teda pondelok až piatok od 17:00 do 23:00. Do chladničky môžeš v tom čase a v súlade s pravidlami priniesť jedlo a nejaké si zobrať. Pamätaj však aj na to, že cieľom tejto myšlienky je zbytočne neplytvať jedlom, ktoré sa dá ešte využiť. Správať sa zodpovedne a dať mu druhú šancu.

Nadácia Tesco a druhý ročník grantovej výzvy „Záchranári jedla“

Nadácia Tesco vyhlásila už druhý ročník grantového programu – „Záchranári jedla“. Podporí v ňom až päť najlepších projektov, ktoré by mali byť zamerané na aktívnu podporu opatrení proti plytvaniu potravinami na Slovensku. Vhodnú neziskovú organizáciu, obec, školu, škôlku alebo príspevkovú organizáciu, môžeš osloviť aj ty a povedať im o možnosti zapojenia sa do tohto grantového programu. Medzi päť víťazných projektov bude prerozdelená celková suma 25 000 eur. O tom, ktoré organizácie podporia, rozhodne komisia zložená zo zamestnancov Tesco a expertov venujúcich sa téme boja proti plytvaniu potravinami. Tí vyberú päť víťazných projektov získavajúcich granty vo výške po 5 000 eur.

Skvelé nápady, ktorý by mohli prispieť k zmene pri plytvaní potravinami, môžu uchádzači predkladať prostredníctvom prihlasovacieho formulára najneskôr do 30. novembra 2021. Komisia na základe kritérií uvedených v dokumente Grantová výzva – Záchranári jedla 2. ročník – potom vyberie päť najlepších projektov.

Bianka Mária Bálintová
Najnovšie články od Bianka Mária Bálintová (zobraziť všetky)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply