Komentár: Vitajte v globálnom vare

Už v júli tohto roku bolo mimoriadne horúco. Vyhlásili ho dokonca za najteplejší mesiac v histórií Zeme. To sme ale nečakali, čo príde v septembri, ktorý bol zase anomálne najteplejší mesiac zo všetkých. Znamená to tiež, že rok 2023 môže byť prvý, ktorý prekročí hranicu 1,5 stupňa Celzia od predindustriálnej éry. 

Mali by sme tento predpoklad brať ako varovanie. Vedci hovoria, že výnimka sa môže stať ešte predtým, ako naša planéta zažije oteplenie o 1,5 stupňa úplne, ale už predchádzajúce mesiace sú náznakom, čo to pre nás môže znamenať. Za rekordné teploty  a extrémne výkyvy počasia taktiež môže okrem fosílnych palív aj fenomén El Niňo. Prvýkrát uderil na Slovensko v roku 2016 a teraz ho cítime opäť. Spôsobuje ho najmä vysoká teplota svetových oceánov a vyskytuje sa každých 8 až 10 rokov. Podľa odhadov môžu byť preto roky 2023 a 2024 najteplejšie v histórií.

V tejto chvíli sa  ale ešte dajú dodržať podmienky Parížskej klimatickej dohody, no záleží na každej uhlíkovej stope, ktorú po sebe zanecháme. 

Bavíme sa tu stále o tom istom dookola a ešte dlho budeme musieť, pretože aj okolie si musí všímať, akým nástrahám ako civilizácia čelíme a začať preto niečo robiť. Klimatická kríza nie je len lokálny problém v krajinách globálneho Juhu, ale je to sociálna otázka a týka sa každého z nás. 

Niektorým predstaviteľom na vysokých pozíciách sa to páči menej, pretože lejú peniaze do špinavého fosilného biznisu. Nemyslia na iných, ktorí pre ich činy trpia a už vôbec nie na planétu. Dobrým dôkazom je, že v nasledujúcom období má klimatickú problematiku Európskej únie riešiť bývalý zamestnanec firmy Shell. To akože kde sme!? Prečo podobné miesta dostávajú ľudia z  ropných spoločností? Nie prvýkrát sa potvrdzuje, že sme spoločnosťou, ktorá neustále ignoruje vedcov a zatvára oči pred tým, ako ľudia úmyselne ničia našu Zem. Až ju raz zruinujeme úplne. 

Autorka: Veronika Cechová

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply