Decembrový dar

Byť dobrým a skutočným novinárom nie je vôbec také ľahké ako sa zdá. Ktokoľvek si môže myslieť, že ak si jeho text prečíta veľa ľudí, je z neho skvelý novinár. O kvalite článku však v skutočnosti nerozhoduje počet prečítaní, ale pridaná hodnota. Tliachať do vetra vie každý, no napísať niečo s rozumom aj so srdcom, dať čitateľovi nielen informácie, ale aj niečo zo seba, to je už umenie. Vkladať srdce do písania však neznamená, že je obsah emotívny, ale že autor si váži svoju prácu a chce ju robiť dobre, poctivo a bez ohľadu na zisk či ohúrenie čitateľov. Takáto práca si vyžaduje čas a veľmi veľa energie, úsilia a snahy.

Jane Brooková je presne takýto typ novinárky. Nejde jej o peniaze, ale o niečo viac. Svoj čas i život oddáva práci v London Courieri – uznávaných anglických novinách. Svojím textom odhalila imigračný škandál vedúci ku korupcii vo vláde, získala ocenenie aj uznanie. Mohla byť viac ako šťastná. Lenže tvrdá a kvalitná práca nesie so sebou aj daň – absenciu voľného času. To jej priateľ a kolega Simon nevedel zniesť, a preto Jane končí sama. Síce s „kariérnou trofejou“ v rukách, no bez toho, s kým by mohla zdieľať svoj úspech.

Dostať od šéfky príležitosť ísť na dva týždne do Nórska a pripraviť článok o výbere vianočného stromčeka na Trafalgarské námestie predstavuje pre Jane záchranné koleso. Ona však odmietne. Neznáša Vianoce a túži písať o niečom inom. Keď sa však predsa len rozhodne ísť a ocitne sa v očarujúcom a zasneženom Nórsku, zabúda na nešťastie v láske a dáva jej novú šancu. Odrazu príde na to, že nejde len o výrub obyčajného stromu, ale o srdcervúcu tradíciu z minulosti. Zmení predvianočný čas zmýšľanie Jane natoľko, že bude opäť ochotná dôverovať mužom? Alebo pochová v Nórsku okrem princa na bielom koni aj Vianoce?

Autorka knihy Decembrový dar píše pod pseudonymom a Jenny Gladwellová je v skutočnosti Genevieve Herrová. Pracuje ako redaktorka kníh pre deti vo vydavateľstve a popritom sa venuje aj písaniu. Jej kniha však nie je o vianočnom klišé a romantickej zápletke s happyendom. Príbeh skrýva omnoho viac a prekvapí vás. V deji sa prepletá minulosť z čias vojny so životom Jane a ďalších postáv. Práve hlavná hrdinka, ako správna novinárka, hľadá spojitosti v príbehoch, pričom sa na ňu usmieva šťastie.

K nude by ste sa dopracovali ťažko. Štýl písania je jednoduchý a zrozumiteľný, kniha sa v podstate „číta sama“ a nechýba ani napätie a príjemná gradácia deja. Príbeh je skvelý na čítanie vo vianočnom období, ale ak sa ho rozhodnete posunúť na inokedy, neprichádzate o zážitok. Autorka je majsterka v opise, navodzuje dojem, akoby by ste boli priamo na danom mieste. Knihu by som odporučila každému, kto potrebuje vo svojom živote doplniť nádej, že šťastný koniec existuje, len sa musí na život pozrieť zo správneho uhla.

autorka Soňa Krajčovičová

Soňa Krajčovičová
Najnovšie články od Soňa Krajčovičová (zobraziť všetky)

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply