Náš fejtón: Keď nepení len mlieko

Práca v kaviarni nie je nikdy nudná. Každá zmena je plná naozaj zaujímavých zážitkov. Ak si myslíte, že sme len baristi, dovolím si oponovať. Sme aj psychológovia, rozhodcovia, špecialisti na mliekoviny a občas aj profesionálni čističi sedačiek.

Naše pečivo je, samozrejme, vždy čerstvé. Pokiaľ máte z neho iný pocit, asi ste podľahli optickej ilúzii, ktorú spôsobuje nadmerné užívanie kofeínu. A keď príde zákazníčka s otázkou na diabetický zákusok, rozmýšľam, ako z čokoládovej torty odstrediť cukor.

„To ovsené mlieko robíte ručne?“ Jasné, na konci každej zmeny nám príde niekoľko kilogramov ovsených vločiek, ktoré máčame v gigantických nádobách. Potom ich prelievame do škatúľ, aby sa to ľahšie skladovalo. Žijeme predsa v dobe organických potravín.

Jedno mokačíno alebo expresso? Nie je problém. Slovné hlavolamy vieme rozlúštiť rýchlejšie ako v nejakej vedomostnej súťaži. „Normálnu kávu tu ale nemáte?“ Úplne vám rozumiem, veď názvy ako latté alebo capuccino sú naozaj bizarné. Na Slovensku predsa po slovensky! Od stola mi kričíte, aké mlieko som tam naliala, veď vy ste predsa chceli mandľové. Vtedy sa cítim ako zviera v zoologickej záhrade, ktoré neustále sledujú.

„Trochu som vám tam vyliala kávu.“ Trochu? Sedačky sú mokré, podlaha klzká a vo vzduchu cítite bezmocnosť. No, v skutočnosti je to len ďalší deň, ktorý dokazuje, že práca v kaviarni je viac o riešení kríz než o miešaní kávy.

Pani si kýchne, s rukami plnými baktérií chytá hrnčeky, a pýta sa, či jej ich nepredáme. Teraz, keď už ste ich chytila, tak si ich už aj zoberte. Niektorí ľudia nevedia, čo je to hygiena. Príbor, ktorý nepoužili, nám vracajú s tým, že ho už nemusíme umývať. A čo tie otlačky palcov na tom nožíku? Nepoužili ste ho, ale je na ňom celá vaša identita.

„Toalety tu prečo nemáte? Veď ste predsa gastro prevádzka.“ A naozaj, každá kaviareň v nákupnom centre potrebuje mať súkromný záchod so zlatým kľúčikom? To by to nákupné centrum muselo byť dvakrát také veľké.

Práca v kaviarni nie je pre slabé povahy. Nie každý zvládne udržať v sebe ten tik nervov. Niekedy je za šálkou lahodnej kávy barista s obliatymi topánkami a popálenými rukami. Donúti vás to filozofovať o podstate sveta a naučí, ako byť majstrom v trpkom úsmeve.

Autorka: Dominika Elizabeth Varga

Foto: autorka

You Might Also Like